Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Dizabilități Târgu Ocna
Date de contact
Program de lucru
Pentru personalul administrativ
Pentru personalul care își desfasoara activitatea in schimburi( pedagog de recuperare, asistent medical), programul de lucru este de 12 ore cu 24 ore respectiv 12 ore cu 48 ore
Pentru paznici de noapte
Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi Tirgu Ocna a fost infiinţat in anul 2006 ca urmare a finanţarii proiectului in cadrul “ Schemei de granturi pentru reforma instituţionala in sectorul protecţiei persoanelor cu dizabilitati”, linie bugetara PHARE/2003/005-551.01 şi se inscrie in domeniul intervenţiilor care vizeaza restructurarea / inchiderea instituţiilor de tip vechi de mare capacitate, destinate protectiei speciale si persoanelor cu handicap, in sistem rezidential.
Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi este situat in oraşul Tirgu Ocna, astfel incat prin amplasarea sa sunt create premisele unui acces facil atat al beneficiarilor din instituţie la serviciile din comunitate ( medicale, sociale ), cat şi al potenţialilor beneficiari din comunitate la serviciile asigurate de instituţie.
Solicitanţii sunt admişi in unitate numai daca serviciile oferite pot raspunde cerinţelor de ingrijire, recuperare ale acestora, cerinţe stabilite printr-o evaluare complexa multidisciplinara.
Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi Tirgu Ocna ofera urmatoarele tipuri de servicii specializate:
- servicii de gazduire pe perioada determinata,
- servicii de asistenţa medicala,
- servicii de asistenta sociala,
- servicii ergoterapeutice,
- servicii psihologice,
- servicii kinetoterapeutice,
- servicii logopedice,
- servicii de preparare si servire a hranei.
In Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi Tirgu Ocna fiecare beneficiar este abordat individual, intervenţia complexa, in favoarea menţinerii / dezvoltarii nivelului optim de independenţa, fiind bazata pe o evaluare/reevaluare a starii sale specifice şi proiectarea unei intervenţii coerente, permanent adaptata dinamicii cerinţelor.
Activitaţile desfaşurate in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi Tirgu Ocna sunt:
- Activitaţi de organizare / dezvoltare / menţinere a autonomiei personale,
- Activitati de socializare şi petrecere a timpului liber,
- Asistenţa şi intervenţie psihologica,
- Activitaţi de logopedie,
- Activitaţi de ergoterapie,
- Activitati de recuperare
- Activitaţi de educaţie pentru sanatate.
Activitaţile se concentreaza pe formarea şi consolidarea deprinderilor de autoingrijire, autoservire şi autogospodarire ( ingrijirea propriului corp, activitaţi de ergoterapie, intreţinerea spaţiului de locuit ), autonomie sociala ( activitaţi prin care sunt invaţaţi sa cunoasca mijloacele de transport in comun, sa utilizeze un telefon, sa foloseasca corect banii, sa faca mici cumparaturi, sa se orienteze spaţio-temporal), socializare, integrare / reintegrare socio-profesionala, terapia tulburarilor de limbaj, dezvoltarea / stimularea capacitaţii de relaţionare şi dezvoltarea afectivitaţii, dezvoltarea abilitaţilor motrice, menţinerea tonusului muscular, a mobilitaţii corporale şi menţinerea u nei bune stari fizice şi psihice.
Se incurajeaza participarea la activitaţi de grup, facilitand astfel comunicarea, relaţionarea, colaborarea şi sprijinul reciproc, precum şi integrarea in comunitatea locala.
Spaţiile in care se desfaşoara activitaţile asigura o atmosfera familiala şi se opteaza pentru personalizarea camerelor beneficiarilor şi a tuturor incaperilor instituţiei.
Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitaţi Tirgu Ocna asigura beneficiarilor sprijin in menţinerea legaturii cu familia şi comunitatea locala prin: telefon, corespondenţa, vizite, invoiri şi ieşiri in oraş.
Personalul angajat este distribuit in patru compartimente, dupa cum urmeaza:
- Conducere: 1 Sef centru, 1 Coordonator persoanal de specialitate.
- Compartimentul asistenta medico-sociala: 1 medic (cu ½ norma), 5 asistenţi medicali, 40 pedagogi de recuperare.
- Compartimentul evaluare, recuperare si socializare: 1 kinetoterapeut ( cu ½ norma), 1 terapeut ocupational, 2 asistenti sociali, 2 instructori de ergoterapie.
- Compartimentul contabilitate,administrative, intretinere-reparatii si deservire generala: 1 economist, 1 referent (cu ½ norma), 1 administrator, 2 muncitori calificati (intretinere), 1 sofer, 2 paznici.
Beneficiarii serviciilor sociale:
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilități TG. Ocna sunt:
a) acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, psihice, mentale le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa socială, potrivit vârstei, sexului, factorilor materiali, sociali şi culturali proprii.
b) sunt persoane care necesită măsuri de protecţie specială şi sprijin pentru integrarea lor socială şi profesională;
- necesită îndrumare şi ajutor permanent datorită imposibilităţii acordării acestora în familie ;
- nu are susţinători legali;
- familia acestuia nu-i poate asigura condiţii propice de ocrotire.
- nu realizează venituri.
Condiţiile de acces/admitere în centru sunt următoarele:
Admiterea in cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilități TG. Ocna se realizează la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, la cererea persoanelor interesate, reprezentanţilor legali ai acestora, a personalului de specialitate din cadrul instituţiilor de asistenţă socială a persoanelor cu dizabilităti. In vederea admiterii în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilități TG. Ocna , solicitantul, reprezentanţii legali vor depune un dosar, ce va cuprinde urmatoarele acte:
a) Acte necesare:
- cerere privind solicitarea institutionalizării din partea persoanei cu dizabilităţi/ reprezentantului său legal;
- copie certificat de încadrare în grad de handicap;
- cupon de pensie precum şi cupon privind indemnizaţia de persoană cu handicap;
- copia fişei medicale personale aflate la medicul de familie;
- copie după cartea de identitate, certificat de naştere, de casatorie sau a certificatului de deces al soţului (după caz) ;
- certificat medical tip A5 de la medicul de familie care să ateste că nu este in evidenta cu boli infecto-contagioase;
- acte medicale (radiografie plamâni,test SIDA, examen psihiatric;
- certificat de atestare fiscală;
- ancheta sociala eliberată de primaria de domiciliu;
- acte doveditoare privind veniturile aparţinătorilor;
- cazier judiciar.
b) criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor:
- Necesită îngrijire de specialitate permanentă, care nu poate fi asigurată la domiciliu;
- Nu se pot gospodări singuri;
- Sunt lipsiți de susținatori legali sau acestia, datorită stării de sănătate / economice precare nu-și pot îndeplini obligațiile revenite.
- Nu au locuință și nu realizează venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai decent în comunitate.