Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești
Date de contact
Program de lucru
Pentru personalul administrativ şi personalul de specialitate
Pentru personalul care desfasoara activitatea in schimburi
Muncitor calificat (fochist), paznic / portar
Bucatar
Instructor ergoterapie
Scurta descriere a centrului:
Localizare: oras Darmanesti, jud. Bacau, in fosta zona miniera Vermesti, Suprafata teren: 39.950 mp, Suprafata cladiri: 1.958.30 mp, Data infiintarii: 01.09.2000 – conform Ordinului emis de S.S.P.H. nr. 34 / 2000, Data preluarii de catre D.G.A.S.P.C.: 01.01.2005, Nr. locuri (conform acreditarii): 96.
Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Darmanesti este o institutie de interes public, fara personalitate juridica, in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau care are rolul de a asigura aplicarea politicilor si strategiilor de asistenta speciala a persoanelor cu dizabilitati psihice si mentale, mentinerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unor situatii de nevoi speciale.
Dorim sa raspundem obiectivelor Noii Strategii Nationale si a Strategiei Judetene privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap.
Centrul este prevazut cu 22 dormitoare personalizate, cu 2,4,5 paturi.
Misiunea C.R.R.N. Darmanesti: asigurarea accesului persoanelor adulte cu handicap, la serviciile oferite conform acreditarii, pe o perioada de timp determinata, in functie de nevoile individuale ale beneficiarului.
Viziunea C.R.R.N. Darmanesti:
- Furnizarea serviciilor sociale de calitate adaptate nevoilor beneficiarului;
- Schimbarea modului de abordare al apartinatorilor vis-a-vis de patologia psihica.
Servicii de recuperare şi reabilitare
La nivelul centrului funcționează un Compartiment de Evaluare,
recuperare și socializare, de luni până joi între orele 0730-1600 și vineri între orele 0730-1330. În acest compartiment își desfășoară activitatea un psiholog, un asistent social, 2 terapeuți ocupaționali, 2 instructorii de ergoterapie, 1 educator și un număr de 8 pedagogi de recuperare.
Evaluarea beneficiarilor este realizată prin utilizarea tehnicilor și instrumentelor de lucru conform procedurilor și a legislației în vigoare, în urma procesului de evaluare elaborându-se Planul Individual de Intevenție în care sunt stabilite acțiunile/activitățile ce trebuie realizate în vederea atingerii obiectivelor propuse.
Specialiștii completează în Planul Individualizat de Intervenţie – Programul Individualizat de Recuperare, Programul Individualizat de integrare/reintegrare socială, asigurând evaluarea/reevaluarea beneficiarilor pe cele trei coordonate: medical, social și psihologic, anual sau ori de cate ori situaţia o impune, precum şi monitorizarea serviciilor sociale prin Fişa de monitorizare Servicii.
Complexitatea problemelor cu care se confruntă persoana adultă cu handicap – începând cu aspectele ce ţin de starea de sănătate şi continuând cu aspectele de ordin emoţional, interrelaţional, impune o abordare individualizată a beneficiarilor din centru.
Activităţile privind reabilitarea, valorificarea potenţialului recuperator şi facilitarea accesului la serviciile sociale adecvate nevoilor identificate se desfăşoară pe diferite arii de dezvoltare, în funcţie de potenţialul individual, starea psiho-fizică existentă, dizabilitate/diagnostic, si vizează:
- recuperarea medicală, prin terapii specifice tipului de handicap: psihic, auditiv, fizic, mental;
- activităţi terapeutice ocupaţionale in scopul menținerii, dezvoltării şi consolidării deprinderilor de viaţă independentă care să permită dobândirea unui grad mai mare de autonomie personală si socială (terapii ocupaţionale, terapii complementare – ludoterapie, terapie prin artă, terapii combinate prin muzică, dans, mișcare ; terapii de învăţare; activităţi de formare și dezvoltare a abilităţilor de autonomie personală, autoservire, îngrijire personală şi autogospodărire);
- recuperare psiho-socială prin activităţi de socializare, recreere, petrecere a timpului liber, activităţi de consiliere individuală şi de grup (socioterapie – excursii, picnic-uri, drumeţii, vizite la muzee, participarea la cumpărături, etc.)
În cadrul serviciilor de recuperare și reabilitare, la admiterea în centru, fiecărui beneficiar i se efectuează o evaluare inițială în funcție de tipul și nevoile individuale, care include autonomie personală și starea fizică, greutate și regim alimentar, văz, auz, comunicare, locomoție, mobilitate generală, istoricul recăderilor, continența, medicație curentă, sănătate mentală și cogniție, preocupări, hobby-uri, nevoi de educație, culturale, religioase, siguranța personală, riscuri, relația cu familia și alte contacte sociale, alcool.
În baza acestor evaluări și în concordanță cu programul individual de reabilitare, readaptare și reintegrare socio-profesională, emis de comisiile de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulți, pentru fiecare beneficiar se întocmește un Plan Individual de Intervenție, care include programe de intervenție specifică (Program individual de Îngrijire și Asistență medicală, Program Individual de Recuperare, Program Individual de Integrare/Reintegrare Socială).
Programul Individual de Recuperare este stabilit de echipa multidisciplinară, cu participarea beneficiarului, cuprinzand obiective pe termen scurt, mediu și lung, precum și activitățile de recuperare de care va beneficia fiecare rezident în parte:
Procedeele de recuperare socială conțin activități de formare a autonomiei sociale cu următoarele arii de conținut:
- Adaptarea la mediul social, educație formală și non formală, norme de comportare civilizată, relații de adaptare, integrare în micro/macrogrupurile sociale, consiliere socială, activități de socializare;
- Terapii ocupaționale, terapie prin muncă și ergoterapie;
- Terapii complementare : ludoterapie, terapie prin artă, terapii combinate prin muzică, dans, mișcare, terapii prin învățare, activități artistice, confecționarea de produse din hârtie reciclabilă, de înfrumusețare a spațiilor centrului, etc.
- Activități de formare și dezvoltare a abilităților de autonomie personală, autoservire, îngrijire personală și gospodărire/autogospodărire. Evoluția fiecărui beneficiar este consemnată în Registrul de observație a beneficiarilor, fișele de monitorizare ale fiecărui specialist.
În toată această perioadă s-a urmărit implicarea beneficiarilor în activități individuale și de grup, conform abilităților, diminuarea gradului de agresivitate fizică și verbală, menținerea sub control a crizelor de agitație psihomotorie, depăsirea momentelor critice, pozitivarea aspectelor ce țin de trecerea pragului afectiv-emoțional-comportamental.
Activitățile privind reabilitarea, valorificarea potențialului recuperator și facilitarea accesului la serviciile sociale/medicale adecvate nevoilor identificate s-au desfășurat în funcție de potențialul individual, starea psiho-fizică existentă, dizabilitate, diagnostic.
Servicii de îngrijire social-medicală de natură medicală
Compartimentul de asistență medico-socială și îngrijire (denumit astfel cf. H.C.J. nr.194/30.10.2017) oferă servicii de supraveghere a stării de sănătate, administrarea medicației, efectuarea îngrijirilor medicale de bază. Serviciile sunt oferite de medicii curanți și asistentele medicale.
- beneficiarii sunt înscriși la doi medici de familie, au acces la servicii medicale de specialitate din ambulatorii sau, după caz, spitale, inclusiv cabinet stomatologic.
- serviciul de îngrijire și asistență medicală monitorizează starea fizică/psihică de sănătate a beneficiarilor.
- asistenții medicali administrează medicația exclusiv în baza recomandărilor medicilor (scrisori medicale, rețete, recomandări la externarea din alte unități spitalicești, etc).
- prin acordarea acestor servicii urmărim depășirea momentelor critice, pozitivarea aspectelor ce țin de trecerea pragului afectiv-emoțional-comportamental, monitorizarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă persoana adultă cu handicap, începând cu aspectele care țin de starea de sănătate și continuând cu aspectele de ordin emoțional, interrelațional, având o abordare individualizată a fiecărui beneficiar din centru.
- activitățile privind reabilitarea, valorificarea potențialului recuperator și facilitarea accesului la serviciile medicale adecvate nevoilor identificate, desfășurate pe diferite arii de dezvoltare, în funcție de potențialul individual, de starea psiho-fizică existentă, de dizabilitate și diagnostic.
Compartimentul de asistență medico-socială și îngrijire urmărește menținerea colaborării /comunicării eficiente cu celelalte compartimente din centru, precum și cu instituțiile medicale cu care avem contract de colaborare, în vederea menținerii unei stări de sănătate optime pentru fiecare beneficiar, atât din punct de vedere psihic, cât și pentru bolile asociate.
Promovarea relațiilor sociale
Centrul, prin specialiștii săi, asigură beneficiarilor activități de socializare în baza unui Plan de activități de socializare precum și a Programului Individual de Integrare/Reintegrare Socială, încurajează și îndrumă beneficiarii pentru a-și forma, menține și dezvolta abilitățile, talentele, hobby-urile, relațiile dintre membrii grupului și latura emoțională/psihologică a eu-lui, încurajând dezvoltarea fizică, mentală, emoțională, precum și starea de bine, în general.
Desfășurarea unor activități de loisir și alte activități, conduc la educarea unor componente psiho-sociale prin asumarea de roluri, cultivarea de interese, îmbunătățirea relațiilor sociale, formarea abilităților implicate în susținerea unor conversații, formarea capacităților de autocontrol în activitate, adaptarea optimă la mediul de viață.
În proiectarea și derularea activitatilor de socializare, centrul sprijină și încurajează beneficiarii să participe la viața comunității, să-și exprime opiniile și preferințele, având ca scop optimizarea relațiilor sociale ale beneficiarilor în centru și în comunitate, prin participarea la ieșiri în comunitate, drumeții, excursii, îndrumare sprirituală, pelerinaje.
Centrul asigură acţiuni de socializare în baza programului de integrare/reintegrare socială, sprijină beneficiarii să cunoască şi să utilizeze serviciile comunitaţii, poşta, telecomunicaţiile, transportul, serviciile medicale de recuperare, în funcţie de nevoile şi opţiunile fiecăruia, sprijină beneficiarii să participe activ la viaţa comunitaţii.
La toate aceste activități participă beneficiarii cu abilități ridicate și medii, în funcție de dispoziția psihică și starea fizică.
Servicii de asigurare a hranei și suplimentelor nutritive
Centrul rezidenţial deţine spaţii adecvate preparării şi păstrării alimentelor: bucătărie, beci, magazie de mână, dotate cu instalaţii şi aparatură specifică: instalaţii pentru gătit, chiuvetă, frigidere, lăzi frigorifice, hotă şi altele.
Prepararea hranei (și a altor activități în blocul alimentar – pregătirea zarzavatului, compoturi, conserve, murături) se realizează în bucătăria centrului, blocul alimentar dispunând şi de spaţii pentru păstrarea alimentelor, iar servirea mesei se realizează în sala de mese.
Bucătăria funcţionează între orele 0630-1830, inclusiv sâmbăta şi duminica. Centrul rezidenţial asigură beneficiarilor o alimentaţie corespunzătoare sub raport caloric, calitativ şi cantitativ, conform normelor legale; atunci când este cazul, beneficiarii primesc hrană dietetică.
Magazia de alimente este deservită de un magaziner iar programul de funcţionare este de luni până joi între orele 0730 – 1600 , iar vineri 0730 – 1330. Alimentele sunt eliberate pe baza listei zilnice de alimente.
Evidenţa şi dinamica lor este controlată prin Fişe de magazie, corect operate şi supervizate de Compartimentul contabilitate, administrativ, gospodărire, întreținere-reparații și deservire generală (respectiv contabil, administrator, magaziner), pe baza recomandărilor medicale.
Centrul rezidențial asigură fiecarui beneficiar trei mese complete pe zi, toate fiind diferenţiate prin prelucrare şi prezentare, la intervale echilibrate.
Meniurile sunt variate de la o zi la alta, ţinându-se cont, pe cât posibil de preferinţele beneficiarilor. Planul-meniu este conceput lunar, de către asistentul medical, un bucătar, administrator, magaziner şi un reprezentant al Consiliului General al Beneficiarilor din cadrul C.R.R.N Dărmănești – respectând Rețetarul unității. Se asigură informarea beneficiarilor privind meniul zilnic. În sala de mese există un panou de afişare al acestuia, scris zilnic, dimineaţa, de către asistentul medical de serviciu.
Beneficiarii servesc masa în intervale de timp afișate la loc vizibil. Beneficiarii au timp suficient pentru hrănire iar atunci când este necesar, li se asigură asistenţă pentru hrănire din partea personalului, într-o manieră discretă, tolerantă, încurajându-se totodată formarea abilităţilor de hrănire independentă.
Servirea mesei în dormitoare se practică numai pentru persoanele a căror condiţie de sănătate nu permite deplasarea acestora.
În vederea formării/dezvoltării abilităţilor de autoservire şi autogospodărire, beneficiarii sunt încurajaţi să participe la pregătirea şi curăţarea zarzavatului, la servirea mesei, la debarasarea şi curăţenia din sala de mese sub îndrumarea şi controlul personalului angajat.
Spaţiile destinate preparării, păstrării şi servirii hranei respectă normele igienico-sanitare şi de siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare.
Găzduire pe perioadă determinată
Centrul oferă servicii de găzduire pe perioadă determinată. Accesul în dormitoare este nerestricționat de oră, dar este permanent atent și discret monitorizat de personalul de îngrijire, programul de odihnă fiind de comun acord stabilit cu beneficiarii, respectiv între orele 2200 – 0700, astfel încât să asigure numărul de ore necesare odihnei, în funcție de nevoile fiecărui beneficiar.
Dormitoarele au fost reamenajate, dispunând de mobilier adecvat și adaptat, oferind siguranță, dotare cu paturi și saltele, mese, scaune, dulapuri, pardoseală aderentă, călduroasă și ușor de igienizat, parchet, spațiu personal pentru păstrarea diferitelor bunuri și valori. Sunt încurajate dorințele beneficiarilor de personalizare a dormitoarelor, implicând în aceste demersuri și familia beneficiarului, fiind sprijiniți în crearea unei atmosfere intime, prin păstrarea de obiecte personale (fotografii de familie, obiecte decorative, flori, desene, televizoare, aparate radio etc.), dacă nu există restricții în acest sens, precizate în Planul Individualizat de Intervenție.
C.R.R.N. Dărmănești, prin Compartimentul contabilitate, administrativ, gospodărire, întreținere-reparații și deservire generală, ia măsuri speciale de prevenire a accidentelor, de exemplu ferestrele dormitoarelor sunt securizate, instalația electrică este adaptată – prize cu protecție, conform legislației și specificului centrului de neuropsihiatrie.
Reintegrare comunitară
Prin activitățile desfășurate, centrul sprijină beneficiarii să cunoască și să utilizeze serviciile comunității: poștă, poliție, serviciile de transport, serviciile medicale de recuperare, în funcție de nevoile și opțiunile individuale.
Centrul rezidențial sprijină și încurajează beneficiarii să-și exprime liber dreptul la vot, atunci când nu există o interdicție judecătorească în acest sens.
Centrul sprijină beneficiarii să participe la viața comunității; beneficiarii sunt încurajați să-și exprime opiniile și preferințele în proiectarea și derularea acțiunilor de socializare din centru și din afara centrului, opiniile și propunerile/recomandările lor fiind luate în considerare în derularea tuturor activităților care îi privesc, prin reprezentanții acestora din cadrul Consiliului General al Beneficiarilor.
Reintegrare comunitară și familială:
La nivelul centrului funcționează un Compartiment de Consiliere, reintegrare familială și comunitară, de luni până joi între orele 0730-1600 și vineri între orele 0730-1330. În acest compartiment își desfășoară activitatea un asistent social, 1 terapeut ocupațional, 2 instructori de ergoterapie și 9 pedagogi de recuperare.
Centrul asigură servicii de integrare/reintegrare comunitară în baza Programului individual de integrare/reintegrare socială. Beneficiarii sunt încurajați și sprijiniți să mențină relații cu familia lor prin vizite, telefon, corespondență, învoiri în familie.
Unitatea asigură informarea beneficiarilor asupra valorilor promovate în comunitate, asupra drepturilor și obligațiilor lor în calitatea de cetățeni.
Compartimentul de asistenţă socială solicită prin adrese, fax, note telefonice, informaţii, date, documente necesare optimizării acordării de servicii sociale, iar reprezentanţii legali/ reprezentanţii convenţionali să răspundă prompt solicitărilor instituţiei, să se deplaseze la sediul unităţii noastre, ori de câte ori este necesar, având la bază nevoia beneficiarului, acordarea individualizată a nevoilor beneficiarului.
Centrul, prin asistenții sociali, se asigură de menținerea unei strânse legături cu aparținătorii/reprezentanții legali/reprezentanții convenționali, personalul centrului încurajează și sprijină beneficiarii pentru a menține relațiile cu familia/prietenii prin vizite, învoiri, telefon, corespondență, internet, punând la dispoziția beneficiarilor mijloace de comunicare cu membrii familiei și prietenii (telefon, e-mail, facilitarea trimiterii și primirii corespondenței prin poștă).
Beneficiarii pot fi vizitați de către membrii familiei și prieteni la orice oră în intervalul 0800-2000, cu respectarea programului de activități zilnice, specifice centrului.
În cadrul centrului există un spațiu special amenajat – camera de vizite – adaptat nevoilor, modern, plin de culoare, astfel încât să ofere un spațiu intim de comunicare, să nu deranjeze ceilalți beneficiari, unde se pot petrece momente agreabile alături de cei dragi. De asemenea centrul permite vizitele în camerele beneficiarilor cu mobilitate redusă, în baza unei solicitări din partea aparținătorilor/reprezentanților legali/reprezentanților convenționali.
Pentru creșterea șanselor de integrare comunitară, centrul aplică o politică de deschidere și implicare a comunității în viața beneficiarilor.
Consiliere, asistență, evaluare și suport psihologic
Consilierea/asistența psihologică reprezintă un proces terapeutic suportiv prin care beneficiarii sunt ajutaţi şi susţinuţi în deblocarea şi consolidarea mecanismelor cognitive, emoţionale, atitudinale şi motivaţionale în scopul încercării reintegrării în societate, în familie, încadraţi pe piaţa muncii, redobandirea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană – acolo unde situaţia este favorabilă.
Psihologul işi desfăşoară activitatea în cadrul compartimentului de Evaluare – Recuperare – Socializare, în baza Atestatului de liberă practică, eliberat de Colegiul Psihologilor din România.
Psihologul completează în dosarul de servicii al beneficiarului Planul Individualizat de Intervenţie – Programul Individualizat de Recuperare, asigurând evaluarea/reevaluarea beneficiarilor pe coordonata psihologică anual sau ori de cate ori situaţia o impune, precum şi monitorizarea serviciilor psihologice prin Fişa de monitorizare Servicii (coordonata psihologică).
Psihologul desfăşoară şedinţe de consiliere/asistență psihologică în funcţie de starea psihică a beneficiarului. Zilnic se poartă discuții cu beneficiarii, în funcție de problema fiecăruia.
Şedinţele de consiliere/asistență psihologică au loc la sediul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmăneşti, într-o ambianţă plăcută şi relaxantă şi durează, de obicei, între 30 şi 40 de minute.
Obiectivele propuse sunt: scăderea frecvenței și severității episoadelor depresive, psihotice etc., prevenirea apariției altor episoade, educarea capacităţilor cognitive, intervenţie în stare de criză şi terapie psihologică specifică, individuală şi de grup; Combaterea şi diminuarea tulburărilor de comportament şi emoţionale prin suport psihologic; conştientizarea, schimbarea percepţiei beneficiarilor asupra bolii, acceptarea acesteia, motivarea continuării tratamentului.
Menţionăm faptul că, atunci când situaţia o impune, psihologul acţionează şi asupra aparţinătorilor, facilitând canalul de comunicare al acestora cu beneficiarul.
Orice act psihologic este înregistrat în Registrul de evidenţă a actelor profesionale, eliberat de Colegiul Psihologilor din România.
Beneficiarii înscrişi în programul de suport/asistență psihologică individuală şi de grup (pe situaţii de criză, recuperatorie, suportivă şi geriatrică) sunt în număr crescător/descrescător. In anul 2017, toţi beneficiarii au avut atât faze compensate cât şi faze decompensate ale simptomatologiei psihice de diferite aspecte. Cazurile severe (de decompensare a simptomatologiei psihice cu tulburări de comportament) – 18 beneficiari au necesitat internări în Secţia de psihiatrie a S.J.U. Bacău iar ceilalţi beneficiari au putut fi amelioraţi – în centru.
Ca aspect mai putin pozitiv, am nota faptul că toate aceste eforturi făcute de conducere împreună cu specialiștii centrului, în ceea ce privește calitatea vieții în centru, beneficiarii nu mai apreciază eforturile care le aduc un plus de confort (comportându-se neadecvat, atât între ei cât și cu salariații).
Consiliere socială
Serviciul de consiliere socială vine în întâmpinarea familiei şi în special a beneficiarului
Consilierea îşi propune următoarele obiective, ţinând cont de dizabilitatea fiecăruia şi în funcţie de starea psihică/fizică:
- dezvoltarea conștiinței de sine;
- autoacceptare;
- autodezvoltare și individualizare;
- rezolvarea problemelor;
- dezvoltarea de abilități sociale;
- modificare comportamentală;
- formarea de abilități și aptitudini care să permită o funcționare personală și socială flexibilă și eficientă, în scopul atingerii stării de bine;
- încredere în oameni, sociabilitate, intimitate, nevoia de a primi și de a da afecțiune, atitudine empatică, deschisă și caldă;
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, asistentul social are o strânsă legătură cu echipa multidisciplinară.
Beneficiarii care sunt propuşi pentru serviciul de consiliere socială sunt în număr de 36, sunt împărţiţi pe cele patru săptămâni ale fiecărei luni, pe zile şi intervale orare iar şedinţa nu durează mai mult de 30 minute.
Evaluarea beneficiarilor este realizată prin utilizarea tehnicilor și instrumentelor de lucru conform procedurilor și a legislației în vigoare, în urma procesului de evaluare elaborându-se Planul Individual de Intevenție în care sunt stabilite acțiunile/activitățile ce trebuie realizate în vederea atingerii obiectivelor propuse.
Din punct de vedere social s-au înregistrat rezultate privind creşterea calităţii vieţii, creşterea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană, beneficiarul fiind orientat către o comunicare şi relaţionare umană pozitivă.
Se constată o depreciere/demotivare a muncii salariaţilor prin comportamentul beneficiarilor; majoritatea beneficiarilor participă doar condiționat la activități, necesitând un grad mare de recompensare/motivare (țigări, cafea), nu apreciază eforturile care se depun pentru ei (activităţi artistice cu implicarea unor artişti/solişti/formaţii, excursii, drumeţii, vizite, ieşiri în comunitate, participarea la spectacole/evenimente, cursuri/seminarii, ţinându-se cont de dorinţele/preferinţele/nevoile lor, de fiecare dată). Astfel, beneficiarii consideră că toate aceste eforturi care se depun pentru ei, li se cuvin. Se implică tot mai puţin, emit pretenţii tot mai mari, comportamentul lor faţă de personal este unul neadecvat, de cele mai multe ori nepoliticos, fără vreun efort cât de mic de apreciere.
Personal angajat (la 31.12.2014): 74 salariati din care specialisti:
- 1 medic specialist psihiatru (cu 1/2 norma),
- 2 medici medicina generala (cu 1/2 norma),
- 10 asistenti medicali,
- 1 masor (cu un sfert de norma),
- 1 psiholog,
- 1 educator,
- 2 asistenti sociali,
- 4 terapeuti ocupationali,
- 4 instructori de ergoterapie,
- 17 pedagogi de recuperare.
Documente/formulare/cereri, de interes public, specifice: Admiterea unui beneficiar in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Darmanesti se face de catre D.G.A.S.P.C. Bacau.
Beneficiarii serviciilor sociale
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești sunt:
persoane adulte cu handicap neuropsihic/mental, auditiv și/sau asociat;
Condiţiile de acces/admitere în centru sunt următoarele:
- acte necesare – cerere din partea persoanei cu handicap/reprezentantului legal (tutore, curator)/rudelor de gradul I, soț/soție; dacă nu există posibilitatea ca solicitantul să întocmească cererea, aceasta va fi redactată de către reprezentantul primăriei de domiciliu; copie B.I./C.I., certificate de naștere, certificate de căsătorie ale solicitantului, certificate de naștere/deces al soțului/soției, hotărâre de divorț (după caz), certificatele de naștere și căsătorie ale părinților, ale copiilor; acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverință de salariu, talon de pensie, adeverință de venit eliberată de organele financiare, alte acte, după caz ale copiilor/părinților solicitantului; certificat de atestare fiscală (taxe și impozite/primăria de domiciliu); anchetă socială eliberată de primăria de domiciliu; dovada eliberată de primăria de domiciliu, prin care se atestă că persoanei nu i s-au putut asigura alte servicii în comunitate, dacă are sau nu susținători legali și motivul pentru care aceștia nu o pot îngriji (în baza unei declarații a beneficiarului); cazier judiciar; acte medicale: examen psihiatric, VDRL, radiografie plămâni, adeverință medicalăcare să precizeze dacă suferă de boli infecto-contagioase; copie după fișa medicală de la medical de familie; certificate de persoană cu handicap – copie; recomandare de la medical de familie/specialist, pentru central potrivit tipului și gradului de handicap; raport expertiză psihologică în vederea stabilirii capacității de autoconducție și administrare a bunurilor proprii;cupon pensie recent; declarație notarială din partea solicitantului/aparținătorului că nu există încheiat contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere; decizia de punere sub interdicție judecătorească (dacă este cazul); decizie tutelă/curatelă (dacă este cazul);
- criteriile de eligibilitate care stau la baza admiterii în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmăneşti sunt următoarele:
- solicitantul este persoană cu handicap, stabilit prin hotărârea Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru adulţi;
- gradul de handicap impune îngrijiri speciale, ce nu pot fi asigurate în familie şi nici prin intermediul asistentului personal;
- solicitantul nu are locuinţă proprietate personală sau nu este beneficiar al unei convenţii cu clauza de îngrijire;
- solicitantul nu are venituri proprii necesare acoperirii unui trai decent şi nici întreţinători legali care să-l poată ajuta;
- viaţa şi securitatea solicitantului este primejduită în mediul familial sau mediul în care se află în îngrijire;
- alte cauze care expun solicitantul la privaţiuni sau fapte de violenţă ce îi pun în primejdie viaţa sau sănătatea.
- decizia/Hotărârea de admitere/respingere a dosarului solicitantului se stabileşte de către Comisia de Analiză şi Soluţionare a solicitărilor de admitere/menţinere în centrele de protecţie specială pentru persoanele adulte din subordinea D.G.A.S.P.C. Bacău, constituită în baza Dispoziţiei nr. 250/09.02.2009 a directorului general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, pe baza locurilor libere disponibile în unitate raportate lunar de către instituţie (până pe data de 29 ale fiecărei luni). După analizarea şi soluţionarea cererii din dosarul înaintat comisiei, în baza grilei de evaluare a nevoilor (risc, urgenţă), comisia emite hotărârea privind stabilirea măsurii de protecţie specială pentru o perioadă de máximum 12 luni.
- modalitatea de încheiere a contractului de furnizare de servicii – asistentul social preia documentele prezentate de beneficiar/susţinători legali, întocmeşte contractul de servicii, se asigură că este încheiat angajamentul de plată şi informează beneficiarul/susţinătorii legali asupra procesului de furnizare a serviciilor şi cu privire la respectarea normelor specifice furnizarii serviciilor. Modelul contactului – ANEXA 1.
- modalitatea de stabilire a contribuției beneficiarului – Contributia se stabilește conform Contractului de Servicii , Angajamentului de plata si a legislatiei in vigoare se incaseaza pe baza de chitanta, care se inregistreaza in registrul de casa (modul de calcul al contribuţiei de întreţinere este conform Hotărârii nr.978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale conform legislatiei in vigoare.