Ziua de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, începând cu anul 1992. Evenimentul a fost inițiat de către Organizația Națiunilor Unite, prin Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Acest demers are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susținerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. De asemenea, se dorește sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea acestora în fiecare aspect al vieții sociale, economice, culturale și politice.
Tema din acest an este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”. Sunt celebrate provocările, barierele și oportunitățile persoanelor care trăiesc cu dizabilități, în contextul pandemiei globale. Pe măsură ce guvernele și comunitatea internațională continuă să lupte împotriva pandemiei de COVID-19 și a urmărilor ei, este esențial să se ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilități.
Pentru a marca această zi, beneficiarul Centrului de Recuperare și Reabilitare Dărmănești, Mănăilă Valentin Emanuel, a fost invitat să participe cu un număr de 34 de lucrări în cadrul unui vernisaj de pictură în data de 3 decembrie 2021. Acesta a fost însoțit de către Director General Adjunct Popa Ciprian, șef Serviciul Managament de Caz Persoane Adulte, Munteanu Elena și șef C.R.R.N., Mazilu Gabriela.
Evenimentul organizat de Senatul României prin Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități (Președinte dl. senator – Constantin Bogdan MATEI) și de Consiliul demonitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (Președinte dr. Emanuel Gabriel BOTNARIU), este dedicat Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități și este intitulat “Iesirea din labirint”.
Mănăilă Valentin Emanuel este absolvent al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, admis în centru din anul 2012 și a participat la numeroase expoziții și concursuri de profil.
Având în vedere situația epidemiologică și măsurile de securitate sanitară, în acest an, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău doar la nivelul centrelor rezidențiale pentru persoane cu dizabilităţi prin organizarea de activități precum: activități de artterapie și ergoterapie, audiţii muzicale, jocuri de societate și mese festive, activități de decorare a centrului.
Momentele artistice și activități specifice prilejuite de această zi s-au organizat la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane Adulte cu Dizabilități ”Condorul”, Centrul de Servicii Sociale ”Alexandra” Onești și Complex de Servicii Sociale pentru persoane cu Dizabilități ”C. Negri” Tg. Ocna.
Marcarea acestei zile trebuie privită ca un îndemn la conștientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilități, de a renunța la prejudecăți și la atitudini discriminatorii. Acțiunile întreprinse în acestă zi au rolul de a atrage atenția asupra provocărilor sporite cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în perioadele de criză, să contribuie la schimbarea mentalității și la creşterea gradului de toleranţă a societăţii.