Campania ”Dacă-mi iei locul, ia-mi și handicapul!” lansată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu Poliția Locală a Municipiului Bacău

Campania ”Dacă-mi iei locul, ia-mi și handicapul!” lansată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu Poliția Locală a Municipiului Bacău

În perioada 03- 20.08. 2018  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu Poliția Locală a Municipiului Bacău au lansat campania ”Dacă-mi iei locul, ia-mi și handicapul!” ce are drept scop eliberarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, din cadrul magazinelor cu produse de uz larg.

Această campanie promovează respectarea Legii nr. 488/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la nivel național și se adresează în mod special șoferilor cu și fără dizabilități precum și publicului larg transmițănd un mesaj clar de respectare a legislației în vigoare cât și de incurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.

 Conform legii „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.

Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor se va face atât de către agenții de circulație cât și de personalul de control cu atribuții în acest sens iar sumele obținute din aplicarea amenzilor se vor face venit la bugetul de stat. Sanctiunile contraventionale vor incepe cu data de 20.08.2018.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor fi informate cu privire la necesitatea și obligativitatea obținerii cardului-legitimație de parcare eliberat de Poliția Locală a Municipiului Bacău, respectiv de autoritățile publice locale de unde își au domiciliul sau reședința persoanele cu handicap.  

Primele sase acțiuni ale acestui demers pentru respectarea legislației în vigoare și de încurajare a respectării drepturilor presoanelor cu dizabilități au avut un impact pozitiv și cu rezultate vizibile.

Astazi, luni, 13.08.2018, ora 13.00 reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău impreuna cu reprezentantii Politiei Locale a Municipiului Bacau au fost din nou prezenți printre cetățeni în parcările hipermarket-urilor Kaufland din strada Nicu Enea, Carrefour din strada Ștefan cel Mare și în parcarea centrului comercial Arena Mall.

Cu acestă ocazie, alături de angajații instituției au fost prezente persoane din  cadrul conducerii DGASPC Bacău, a conducerii Politiei Locale a Municipiului Bacau, persoane cu dizabilități,  massmedia  și alți colaboratori.

S-au impartit flayere, au avut loc discutii cu fiecare cetatean in parte despre actiunea campaniei si s-au prezentat managerilor magazinelor mentionate mai sus Normativul  NP 051/2012 privid adaptarea cladirilor civile si spatiul urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

Persoanele cu dizabilități fac parte din comunitate! Si ei sunt cetățeni cu drepturi depline si își revendica locul în societate, demn si egal iar pentru o incluziune socială reală și necondiționata, se impune accesul neingradit la locurile de parcare rezervate si semnalizate pentru persoanele cu dizabilitati.