Competiție sportivă internațională pentru persoanele cu dizabilități ”Decathlon IMF” – ediția a 58 –a, Bacău – România

Competiție sportivă internațională pentru persoanele cu dizabilități ”Decathlon IMF” – ediția a 58 –a, Bacău – România

Luni, 27.08.2018, de la ora 9.00, a avut loc ceremonia de deschidere oficială a competiției Decathlon „Integrative Meetings of Friends” în Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. La invitația organizatorului evenimentului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, au fost prezente la acest eveniment personalități ale autorităților județene și locale, dar și personalități din mediul academic și sportiv.

Dintre cei prezenți, care au și luat cuvântul în cadrul acestei ceremonii de deschidere, alături de președintele Asociației „Integrative Meetings of Friends”, domnul Jerzy Chrabecki,promotorul acestui tip de întrecere sportivă, și de doamna Daniela Țîțaru, directorul general al D.G.A.S.P.C. Bacău, îi amintim pe: domnul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, domnul Ciprian Popa, director general adjunct al DGASPC, domnul Claudiu Ambrosie, director al DJST Bacău, doamna Prof. Univ. Dr. Nechita Elena, prorector al Universității Vasile Alecsandri Bacău.

După alocuțiunile celor enumerați, participanții au mers direct pe terenul de sport al universității băcăuane unde au început competiția sportivă. În deschiderea propriu-zisă a întrecerii sportive s-au intonat imnul Uniunii Europene și al fiecăreia dintre cele 4 țări participante: Polonia, Austria, Ucraina și România.

Din istoricul acestei competiții, amintim că prima competiție Decathlon de acest fel a avut loc în anul 1992, în Lanzendorf(Austria), inițiată, susținută și continuată de domnul Jerzy Chrabecki, un austriac de origine poloneză. Numărul participanțilora crescut de la an la an, astfel ca, din anul 1999, Decathlonul IMF a devenit oficial Campionatul European al Persoanelor cu Dizabilități, la care reprezentantii Bacăului participă, începând din 2005, în fiecare an.

Amintim că la o altă competiție pentru persoane cu dizabilități, în perioada 07.08.2018 – 12.08.2018, o echipă formată din 6 beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău, a reprezentat România, participând  la a 20- a ediție a “Relay Run around Europe” – sub sloganul  “20.Relay Run a FMI, pe urmele Greciei antice”.

S-a ales ca probă ştafeta, deoarece echipele au aleargat pe rând cei 600 km, ruta fiind împărțită în 7 etape.

Circuitul de alergare a început pe Muntele Olympus, iar traseul a traversat cele mai intersante locuri ale Greciei antice. Acestea sunt Thermopile, Delphi, Thebes, Marathon, stadionul primelor jocuri Olimpice moderne de la Atena, mormântul lui Agamemnon din Mykenes, Kalamata și Orașul Agrilos (cunoscut pentru fabuloaselecastele). Punctul de final / finish al competiției a fost stadionul vechi al Jocurilor Olimpice din Olympia.

Revenind la cele două zile de desfășurare a Decathlonului „Integrative Meetings of Friends”, 27 28.08.2018, putem spune că acestea au fost încărcate de munca cu abnegație, de dăruire, devotament și vocatia de a lucra cu acei oameni speciali – persoanele cu dizabilități.

Parteneri ai D.G.A.S.P.C. Bacau în acest eveniment sunt Consiliul Județean Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bacău,  Primăria Municipiului Bacău, Lions Club Bacău ”Moldova” și Asociația “Și totusi ca voi sunt” Răcăciuni.

Participanții, grupați în 11 echipe, au trecut fiecare prin toate cele 10 probe sportive diferite: alergare 50 m, alergare 200 m, săritura în lungime, săritura în înălțime, aruncarea la coșul de baschet, șut la poartă, golf, boccia, aruncarea mingii de oină, aruncarea greutății.

Din partea Facultății de știinte ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, cei 15 profesori și studenți voluntari, sub îndrumarea domnului decan Bogdan-Constantin Rață, au asigurat partea de arbitraj și punctaj. Specialiștii de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bacău s-au ocupat de strategie și de supervizarea probelor sportive.

De buna organizare a întregului eveniment s-au ocupat specialiști ai D.G.A.S.P.C. Bacău – componenta adulți, coordonați de domnul Ciprian Popa, director general adjunct.

Din cadrul DGASPC Bacau, au participat 30 de beneficiari, grupati în 5 echipe, din centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități din Bacău, căciuni, Filipești, Ungureni, Parincea, Comănești, Dărmănești și Tg. Ocna.

Pe parcursul celor două zile de concurs, nu au fost înregistrate incidente de niciun fel, totul desfășurându-se sub semnul fairplayului, al înțelegerii dincolo de limbaj, al compasiunii și al gratitudinii pentru munca depusă.

La fiecare din cele 14 categorii de întreceri, de la Beginner la Super Champion, au fost oferite diplome și medalii pentru locul I, II, III și diplome de participare, iar cei care au urcat pe primul loc al podiumului au primit și câte un cadou din partea Lions Club Bacău Moldova, înmânat de Ionuț Beța, președintele în exercițiu al clubului, iar la secțiunea pe echipe s-au înmânat cupe pentru fiecare loc de pe podium,

Beneficiarii din centrele de îngrijire pentru adulți din DGASPC Bacău au primit 7 premii I, 4 premii II, 4 premii III la punctajulindividual, și la punctajul pe echipe din totalul de 5 categorii, cele 5 echipe formate din beneficiari de servicii sociale din cadrulcentrelor rezidențiale din Bacău și-au trecut în palmares primele 2 locuri ale clasamentului.

Sportivii noștri au reușit să facă față cu brio probelor, dar și căldurii de afară și s-au clasat pe podium la fiecare dintre acestea, urcând pe primele trepte ale clasamentului.

Suntem mândri că am participat în competiţie, care este cel mai important eveniment de acest fel dedicat persoanelor cu dizabilități, alături de reprezentanții AsociațieiIntegrative Meetings of Friends.” formată din oameni cu inițiativă, cu adevărat speciali. De fiecare dată vom răspunde prezent alături de cei care au inițiativa de a promova importanța mișcării pentru sănătate. Le mulțumim în special beneficiarilor noștri care, iată, sunt un exemplu pozitiv pentru noi toți. Ei sunt niște învingători”.

Mulțumim tuturor organizatorilor, partenerilor și participanților pentru implicare și dedicare!