Copiii au dreptul la familie

Luni, 28 noiembrie 2016, la sala mare de sedinte a Consiliului Judetean Bacau a avut loc conferinta de presa prilejuita de cumularea a doua evenimente, respectiv inchiderea proiectului ”Copiii au dreptul la familie” si lansarea unui nou proiect ”Prevenirea sarcinii nedorite in judetul Bacau”.

Evenimentul a fost organizat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC) in parteneriat cu Fundatia SERA. Proiectul ajuns la final, respectiv ”Copiii au dreptul la familie” a reprezentat o necesitate pentru flexibilizarea sistemului de protectie speciala si a avut drept scop eliminarea treptata a factorului de neglijare, prin interventia timpurie a specialistilor din cadrul DGASPC si prin implicarea eficienta a autoritatilor locale in procesul de sprijinire a familiilor aflate in situatii de risc. In cadrul acestei initiative au fost sprijinite un numar de 117 familiii si 441 de copii.

Proiectul a beneficiat de un buget de 300 000 de Euro din care contributia DGASPC Bacau a fost de 120 000 de Euro iar suma alocata de catre Fundatia SERA – 180 000 de Euro.

In egala masura, ”Prevenirea sarcinii nedorite in judetul Bacau”, proiectul ce se afla la inceput de drum are ca obiectiv sprijinirea femeilor insarcinate ce se afla in situatia de a-si abandpna copilul, astfel incat situatia de risc sa fie eliminata. Situatia de fapt care a stat la baza demararii acestui proiect este numarul mare de mame minore sau minore insarcinate din judetul Bacau. In cadrul unui alt proiect implementat de catre DGASPC Bacau, ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii” a fost realizat un recensamant comunitar iar rezultatele acestuia au scos la iveala un adevarat fenomen social. La nivelul judetului au fost identificate 102 mame minore sau minore insarcinate si 149 de femei insarcinate aflate in situatii de risc, dintre care mai mult de jumatate au declarat ca sarcina este una nedorita.

Rezultatele scontata ale proiectului includ reducerea numarului de copii abandonati, reducerea numarului de copii abandonati, scaderea incidentei sarcinilor nedorite, cresterea gradului de informare privind educatia sexuala si contraceptiva si cresterea gradului de implicare a tuturor partenerilor implicati.

”Multumiri echipei DGASPC si Fundatiei SERA datorita carora un proiect a fost dus la bun sfarsit iar un altul incepe. Am parcurs un drum lung impreuna (Fundatia SERA activeaza in judetul Bacau de peste 20 de ani), am avut activitati dintre cele mai diverse, de la formarea profesionala a asistentilor implicati in proiecte, pana la activitati de monitorizare. Toate etapele au fost indeplinite cu succes iar acum, privim inainte cu optimism spre proiectul pe care tocmai il demaram”, a declarat Sorin Barladeanu, director executiv al DGASPC Bacau, in deschiderea evenimentului.

La randul sau, subprefectul, Sorin Ailenei a subliniat faptul ca ”datele culese din teren sunt realitati pe care nu le putem nega si carora trebuie sa le facem fata impreuna. Implicarea activa in aceste proiecte, a tuturor institutiilor abilitate este un factor extrem de important si poate fi un garant pentru indeplinirea obiectivelor propuse”.