#OameniInTranzitie
Dascăli și educatori. Despre putere și vulnerabilitate.
29 septembrie 2020, interval 16:00-18:00, online (prin Zoom)
Fundaţia Hanns Seidel România, Organizația Umanitară CONCORDIA și Asociația „Ține de Noi” vă adresează invitația de a participa la webinarul Dascăli și educatori. Despre putere și vulnerabilitate. Prin acest eveniment online dorim să oferim profesioniștilor domeniul educațional și social din toată țara, posibilitatea de a împărtăși bune practici cu privire la gestionarea provocărilor și cum creem un cadru favorabil actului de educație, în contextul creat de criza COVID-19.
Conținutul evenimentului
Criza COVID-19 nu e un eveniment cu impact limitat și ne va afecta pe termen lung. Dacă perioada de carantină ni s-a părut provocatoare, descoperim acum, la începutul unui nou an școlar, că ne confruntăm cu o și mai mare complexitate.
Cel mai recent studiu UNICEF ne arată că numărul mare de copii a căror educație a fost complet perturbată luni de zile este o urgență globală în domeniul educației. Este știut faptul că închiderea școlilor pentru perioade lungi de timp poate avea consecințe grave pentru copii. Aceștia devin mai expuși la violențe de natură fizică și psihică. Sănătatea lor mintală este afectată. Sunt mult mai vulnerabili în fața exploatării și abuzului de natură sexuală și li se reduc drastic șansele să iasă din sărăcie. Un alt aspect constatat este – cu cât copii rămân deconectați de școala pentru perioade lungi de timp, cu atât mai dificil este ca ei să revină. Se estimează că cel puțin 24 de milioane de copii, la nivel global, vor abandona școala datorită crizei COVID-19. Prin urmare este esențial să luăm atitudine acum și să nu lasăm această criză să se adâncească.
Discutăm despre scenarii (învățământ față în față, hibrid, online), despre culori de cod determinate de numărul de infectări din anumite zone, despre etapele pandemiei și suprapunerea cu sezonul virozelor.
Întrebarea la care vă propunem să găsim răspuns este: Ce mă face puternic în aceste vremuri de tranziție?
Cum vom face asta: alături de invitata noastră Oana Moșoiu vom descoperi care ne sunt punctele forte, cum ne dezvoltăm abilitatea de a fi rezilienți și cum ne putem menține pe creasta valului de schimbări, atât în viața profesională cât și în cea personală.
Vă invităm ca atare la o întâlnire în care să discutăm:
- despre noi și adevăratele noastre responsabilități (ca persoane ce doresc să fie împlinite, ca părinți, ca educatori);
- despre vocația și curajul de a-i învăța pe alții, când nici noi nu știm totul;
- despre reziliență și echilibru în vremuri tulburi.
Va fi o întalnire dinamică cu activități practice, de aceea vă rugam să aveți la îndemnă un caiet de notițe, creioane și/sau culori și multă voie bună.
Cui se adresează evenimentul
Sunt invitați să participe învățători și profesori, educatori, psihopedagogi, alte persoane cu rol în educația copiilor (inclusiv persoane care lucrează în cadrul centrelor de zi, after-school-urilor și altor servicii de prevenire a abandonului școlar). Prin participarea la eveniment considerăm că aceștia vor înțelege mai bine rolul lor și libertățile pe care le au, modul de asumare, mecanismele de presiune impusă și auto-impusă și cum putem ieși din ele.
Gazdele evenimentului
Moderarea întâlnirii va fi asigurată de Bianca Mătăsariu, care înainte de a fi responsabil pentru cursurile și serviciile de supervizare în cadrul CONCORDIA Academia, a fost cadru didactic. Experiența acumulată în cei doi ani de catedră a ajutat-o să înțeleagă și mai bine provocările cu care se confruntă atât copiii, cât și educatorii și familiile. În cadrul Teach for Romania a fost mentor și facilitator de comunități de învățare pentru profesori, și a contribuit la dezvoltarea S.E.L.F. Camp, un program dedicat cadrelor didactice care are drept obiectiv dezvoltarea unor abilități pentru a-ți putea păstra echilibrul emoțional în relația cu tine și cu ceilalți.
Invitat: Oana Moşoiu, lector universitar, doctor în Științele Educației la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universităţii din Bucureşti, titular al cursurilor de Teoria şi practica evaluării educaţionale, Evaluarea programelor educaţionale şi sociale, Educaţie nonformală şi dezvoltare comunitară, Competenţe inter-profesionale. Activează, în acelaşi timp, ca trainer în domeniul educației adulților, educație nonformală și tineret, ca formator Erasmus+. Consultant in educație, formare și dezvoltarea resurselor umane, a colaborat cu Autoritatea Națională pentru Calificări/ANC, CNDIPT, Federația VOLUM și mulți alții. Oana deţine o expertiză bogată în dezvoltarea organizațională prin dezvoltarea resurselor umane și a culturii organizaționale.
Modalitatea de înscriere
Întâlnirea va fi organizată online prin intermediul platformei Zoom, iar participarea este gratuită. Estimăm o participare medie de circa 40 de profesioniști din domeniul, dar având în vedere limitările tehnice, vă invităm să vă înregistrați din timp, completând acest formular.
Organizatorii
Fundaţia Hanns Seidel își desfășoară activitatea sub motto-ul „În serviciul democrației, păcii şi dezvoltării”. Acesta oglindește, într-o formă sintetică, o misiune care a luat ființă în München în anul 1967 și a fost consolidată, de-a lungul celor peste cinci decenii de existență, în mai mult de 50 de state ale lumii. Organizația se angajează în întreaga lume pentru o bună guvernare, pentru democrație, pace, pentru un stat de drept şi dezvoltare durabilă.
Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit, fondată în anul 1991, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Prin departamentul său de formare, CONCORDIA Academia, peste 400 de profesioniști din 120 organizații publice și private din România și Republica Moldova au fost instruiți și supervizați în 2019.
Asociația „Ține de Noi” este o organizație nouă care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevărat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare. Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României.