Deschiderea oficiala a celei de a 55 editii a Decathlonului

Deschiderea oficiala a celei de a 55 editii a Decathlonului

 

Miercuri, 26.08.2015, de la ora 9.00, a avut loc ceremonia de deschidere oficiala a competitiei Decathlon „Integrative Meetings of Friends” in amfiteatrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau. La invitatia organizatorului evenimentului, Directia Generala de Asitenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, au fost prezente la acest eveniment personalitati ale autoritatilor judetene si locale, dar si personalitati din mediul academic si sportiv.

Dintre cei prezenti, care au si luat cuvantul in cadrul acestei ceremonii de deschidere, alaturi de Irji Scrabeschi – promotorul acestui tip de intrecere sportiva, si de domnul Sorin Brasoveanu – directorul general al DGASPC Bacau, ii amintim pe: domnul Dragos Benea – presedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Dorian Pocovnicu – prefectul Judetului Bacau, domnul prof. Radu Ababei – viceprimar al Municipiul Bacau, domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Nedeff – rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, domnul prof. univ. dr. Danut-Nicu Marza-Danila – decan al Facultatii de stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii si domnul Georgel Cojocaru – director al Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret Bacau.

Dupa alocutiunile celor enumerati, participantii au mers direct pe terenul de sport al universitatii bacauane unde au inceput competitia sportiva. in deschiderea propriu-zisa a intrecerii sportive s-a intonat imnul Uniunii Europene si al fiecareia din cele patru tari participante, Polonia, Austria, Ucraina si Romania.

Ca istoric, prima competitie Decathlon de acest fel a avut loc in anul 1992, in Lanzendorf, Austria, initiata, sustinuta si continuata de domnul Irji (George) Scrbeschi, un austriac de origine poloneza. Numarul de participanti a crescut de la an la an, astfel ca, din anul 1999, Decathlon a devenit oficial Campionatul European al Persoanelor cu Dizabilitati, la care reprezentantii Bacaului participa, incepand din 2005, in fiecare an.

Ne amintim ca o alta competitie pentru persoane cu dizabilitati, „RELAY RUN”, s-a desfasurat in perioada 17.08.-25.08.2015, constand in alergarea pe sosea, pe o distanta totala de 820 km. Sportivii au alergat pe teritoriul a doua tari vecine, Ungaria si Serbia, iar pe teritoiul Romaniei, pe o distanta aproximativa de 563 de km.

Pe teritoriul tarii noastre, traseul strabatut a fost Timisoara-Deva-Sibiu-Brasov-Onesti-Bacau, aici, in Bacau, fiind intampinati de gazdele si organizatorii celei de a doua competitii Decathlonul.

Cele doua zile de desfasurare a Decathlonului „Integrative Meetings of Friends”, 26 – 27.08.2015, au fost incarcate de munca cu abnegatie, de daruire, devotament si vocatia de a lucra cu acei oameni speciali – persoanele cu dizabilitati.

Alaturi de noi, in aceste zile, au fost ca parteneri ai evenimentului: Primaria Bacau, Univeristatea „Vasile Alecsandri” din Bacau – Facultatea de stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret si Asociatia si totusi sunt ca voi” Racaciuni.

Participantii, grupati in opt echipe, au trecut fiecare prin toate cele 10 probe atletice diferite: alergare 50m, alergare 200m, saritura in lungime, saritura in inaltime, aruncarea la cosul de baschet, sut la poarta, golf, boccia, aruncarea mingii de oina, aruncarea greutatii.

Din partea Facultatii de stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, cei 12 studenti voluntari, sub indrumarea domnului decan Danut Marza, au asigurat partea de arbitraj si punctaj. Cei noua voluntari ai Asociatiei pentru Promovarea Dezvoltarii Personale au fost alaturi de participanti pe tot parcursul competitiei oferindu-le suport si incurajare. Specialistii de la Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Bacau s-au ocupat de strategie si de supervizarea probelor sportive.

De buna organizare a intregului eveniment s-au ocupat sefii din centrele pentru asistenta si ingrijirea adultilor cu dizabilitati impreuna cu cei unsprezece voluntari ai DGASPC Bacau, toti coordonati de doamna Daniela titaru, director general adjunct.

Din cadrul DGASPC Bacau, participa 24 de beneficiari, grupati in patru echipe, din centrele pentru ingrijirea si asistenta adultilor din Racaciuni, Ungureni, Filipesti, Pietricica, Darmanesti si Tg. Ocna.

Pe parcursul celor doua zile de concurs, nu au fost inregistrate incidente de nici un fel, totul desfasurandu-se sub semnul fairplayului, al intelegerii dincolo de limbaj, al compasiunii si al gratitudinii pentru munca depusa.

in seara zilei de 26.08.2015, pentru a destinde atmosfera si a alunga oboseala, beneficiarii Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Racaciuni, coordonati de domnul doctor Ovidiu Necula, au oferit oaspetilor veniti de dincolo de granitele tarii un moment de divertisment prin care s-a dovedit din nou ospitalitatea tipic romaneasca. A fost o seara de neuitat pentru toti participantii, cu muzica, teatru, poezie si mai ales dansuri populare romanesti la care s-au alaturat foarte rapid si sportivii straini.

 

Gala premiilor Decathlon
– Bacau, 27.08.2015 –

Seara de 27.08.2015 a reprezentat pentru Decathlonul Integrative Meetings of Friends, apogeul acestei competitii prin implinire, gratitudine si bucuria unei intreceri sportive de exceptie.

in prima parte a acestei festivitati de premiere, domnul Sorin Brasoveanu, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, a tinut sa multumeasca singurului sponsor al acestui eveniment Lions Club Moldova si voluntarilor implicati trup si suflet. Apoi, a evidentiat efortul participantilor felicitandu-i pe acestia: „Le multumim in primul rand acestor minunati sportivi care sunt intotdeauna pentru noi toti ceilalti exemple de viata prin vointa, abnegatie, devotament pentru sport si prin fairplayul de care au dat dovada in aceste zile.”

Domnul Irji (George) Scrabeschi, promotorul si organizatorul european al competitiei a declarat: „Din 1992, deci de 23 de ani, de cand se desfasoara Decathlonul Integrative Meetings of Friends, nu-mi amintesc daca, undeva in Europa, au fost mai bune conditiile de organizare si de gazduire ca aici in Bacau.” Aceasta declaratie a fost urmata de un ropot de aplauze si de urale din partea tuturor participantilor si organizatorilor.

insasi modalitatea de calcul al punctajului de departajare, pentru fiecare dintre cele 14 categorii de premiati individual si patru categorii pe echipe, a fost una dificila si de durata, dar s-a ridicat la cerintele si standardele unui Decathlon in toata puterea cuvantului.

La fiecare din cele 14 categorii, de la Beginner la Super Champion, au fost oferite diplome si medalii pentru locul I, II, III si mentiune, iar cei care au urcat pe primul loc al podiumului au primit si un cadou din partea sponsorului, Lions Club Moldova, inmanat de domnul Florin Dimitriu, presedintele clubului. La sectiunea pe echipe s-au inmanat cupe pentru fiecare loc de pe podium, iar partenerilor li s-a oferit plachete cu distintii prntru recunoasterea meritelor in implicarea la acest eveniment.

Este de asemenea de mentionat faptul ca beneficiarii din centrele de ingrijire pentru adulti din cadrul DGASPC Bacau au primit sapte premii I, din cele 14 categorii la punctajul individual, si doua premii I la punctajul pe echipe din totalul de patru categorii.

Ne bucuram ca am fost participanti si martori ai unui eveniment de o asemenea importanta pentru Romania, in general, si pentru Bacau, in mod special. Raman fotografiile si amintirile frumoase legate de cel doua zile deosebite, dar si speranta si dorinta unei alte participari si, de ce nu, a unei alte gazduiri si organizari de astfel de evenimente deosebite.

Apreciind efortul tuturor celor implicati, d-l Sorin Brasoveanu a adaugat: „Vreau sa multumesc membrilor echipei de organizare, colegilor: Daniela titaru, Elena Munteanu, Ovidiu Necula si Vasile Grecu, de asemeni, coordonatorilor si personalului de specialitate din cadrul centrelor participante pentru seriozitatea si modul responsabil in care au pregatit concurentii si activitatile premergatoare acestei competitii. Totodata multumesc tuturor celor care ne-au sustinut si ne-au fost alaturi trup si suflet in aceste zile incarcate de emotie si de efort, dar si de bucurie si implinire!”.