Detalii si concluzii in cazul elevilor de la Scoala Ion Luca Bacau

La sediul Direcţiei Generale de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Bacau, s-a primit o sesizare in ziua de luni, 22.02.2016 din partea mamei unui minor, elev in clasa a II-a la Şcoala Gimnaziala „Ion Luca” Bacau. Aceasta reclama faptul ca in data de 17.02.2015, fiul sau ar fi fost victima unui posibil abuz sexual din partea unui coleg de şcoala, incident petrecut in incinta şcolii, in timpul unei pauze.

La depunerea sesizarii, specialistii nostri i-au recomandat sa se adreseze si Politiei Municipiului Bacau pentru a se intreprinde demersurile unei examinari de specialitate in cadrul Serviciul Judeţean de Medicina Legala Bacau.
Tot in aceiasi zi, petenta a fost invitata la sediul biroului catre care a fost directionata sesizarea spre solutionare pentru a detalia situatia prezentata. Motivand programul de lucru incarcat, aceasta a transmis ca poate a junge la sediul nostru doar in ziua de joi, 25.02.2016.
In conformitate cu Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicata in 2014, avand in vedere gravitatea aspectelor semnalate şi acţionand cu celeritate in interesul superior al copilului, in scopul prevenirii apariţiei unei alte situaţii de risc major conform procedurilor de lucru, o echipa de specialisti s-a deplasat la scoala pentru a evalua situatia in teren.
Reprezentantii scolii ne-au relatat ca este o ancheta in desfasurare la nivelul acestei institutii si ni se vor transmite rezultatele acesteia. S-a solicitat, prin adresa oficiala, numele si datele de contact ale parintilor presupusului copil agresor.
S-a luat legatura cu Politia Municipiului Bacau – Biroul de Investigatii Criminale, de unde am primit informatia (deocamdata doar telefonic) ca la Serviciul Judeţean de Medicina Legala Bacau nu s-a confirmat accest abuz.
In ziua de joi, 25.02.2016, petenta s-a prezentat la sediul institutiei unde a detaliat situatia prezentata. I s-a cerut acordul pentru evaluarea psihologica a minorului. In urma acordului ambilor parinti, a avut loc evaluarea psihologica a minorului (in doua intalniri) la domiciliul, intrucat in aceasta perioada copilul nu poate parasi domiciliul fiind diagnosticat cu varicela (varsat de vant).
Concluziile acestei evaluari sunt: abuzul sexual nu se confirma, existand insa elementele unei actiuni initiate la nivel de joc care poate fi interpretata a avea conotatii sexuale (pe fondul existentei, la nivelul scolii, a unor alte incidente, comportamente si preocupari de natura sexuala atipice varstei copiilor, care nu au fost tratate cu seriozitate si sanctionate corespunzator). Minorul nu prezinta niciun element al unei tulburari emotionale sau trauma psihica cauzata de incidentul relatat.