Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau s-a autosesizat in cazul a 8 copii

In data de 23 august 2016, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau s-a autosesizat si a preluat in regim de urgenta 8 copii din comuna Stefan Cel Mare, sat Viisoara.

Copiii cu varste cuprinse intre 1 an si 7 luni si 12 ani au fost identificati fiind lipsiti de supravegherea parintilor de catre echipa de profesionisti din cadrul DGASPC Bacau, aflata in vizita de monitorizare la domiciliul acestora. La momentul vizitei echipa DGASPC Bacau a constatat faptul ca mama copiilor nu se afla la domiciliu, copiii declarand ca lipsea din cursul zilei de ieri. Neoficial, din declaraţiile anterioare ale mamei, ştim ca tatal s-ar afla la munca in Anglia.

Cazul acestor copiii se afla in atentia DGASPC Bacau incepand din anul 2011 cand au fost preluaţi in regim de urgenţa in sistemul de protecţie speciala. Ulterior, in anul 2014 la solicitarea şi cu acordul parinţilor copiii au fost reintegrati in familie cu sprijin material asigurat de DGASPC Bacau in cadrul programului derulat cu Fundatia Hope and Homes for Children.

Concret, s-a achizitionat, renovat si mobilat o casa, s-a realizat racordarea acesteia la reţeaua de apa şi s-au achiziţionat periodic alimente, imbracaminte, incalţaminte şi alte bunuri de stricta necesitate. Concomitent cu acordarea sprijinului material, echipa DGASPC Bacau, in cadrul vizitelor de monitorizare a acordat consiliere şi sprijin parinţilor cu scopul de a imbunataţi abilitaţile parentale şi capacitatea acestora de a asigura cea mai buna ingrijire copiilor.

Mai mult decat atat, in ultima perioada, deoarece au existat suspiciuni privind calitatea ingrijirii copiilor, vizitele de monitorizare s-au realizat chiar şi de cate 2-3 ori pe saptamana. In ciuda acestor eforturi realizate de catre DGASPC Bacau in parteneriat cu Fundaţia Hope and Homes for Children, menţinerea copiilor in familie in condiţii de siguranţa nu a mai fost posibila.

In acest moment, copiii au fost plasaţi in regim de urgenţa intr-un centru de plasament din cadrul DGASPC Bacau şi la un asistent maternal profesionist prin Dispoziţia Directorului General al DGASPC BACAU, urmand sa inaintam dosarele catre Tribunal cu propunerea instituirii unei masuri de protecţie.