Directorul DGASPC Bacau prezent la Conferinta internationala de la Chisinau

Ieri, 20.10.2016, domnul director Sorin Birladeanu, a participat la Conferinta Internationala ”Experiente nationale si Regionale de reformare a sistemului rezidential pentru copiii 0-3 ani” de la Chisinau.

Integrarea copiilor de varsta frageda in familii, oferirea asistentei medicale calitative pentru cei care se afla in situatii de risc si prevenirea abandonului copiilor nou nascuti au fost principalele subiecte. Evenimentul a intrunit reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale, organizatii internationale si circa 80 de specialisti din domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei.

In cadrul conferintei au fost prezentate rezultatele reformei institutiilor pentru copii de varsta frageda si pasii pe care urmeaza sa-i intreprinda autoritatile din Republica Moldova pentru a asigura protectia si accesul copiilor de pana la trei ani la un mediu familial.

Prezenta la eveniment, viceministrul Sanatatii, Liliana Iasan a vorbit despre necesitatea integrarii in societate a copiilor institutionalizati. ”Cu totii stim ca institutionalizarea unui copil de varsta frageda poate provoca daune psihologice ireversibile, probleme de sanatate si chiar dizabilitate. Ministerul Sanatatii pune accent pe interventiile timpurii, care sunt cele mai cost-eficiente metode si aduc rezultatele pe termen lung, ajutand copilul sa se dezvolte si sa devina un cetatean bine integrat social. Este deosebit de importanta crearea si diversificarea serviciilor de sprijin a familiilor cu copii mici, inclusiv copii cu dizabilitati. Aceste servicii trebuie sa fie disponibile pentru toti beneficiarii la nivel de comunitate”, a declarat viceministrul Sanatatii, Liliana Iasan.

Domnul director Sorin Birladeanu a declarat in cadrul conferintei: ”Am fost onorati de invitatia care ni s-a facut din partea autoritatilor din Republica Moldova si am raspuns cu bucurie. Am impartasit din experienta noastra in domeniul protectiei copilului, institutia noastra ducand o munca de pionierat in acest domeniu, aspect cunoscut atat in Romania, cat si in afara tarii. Prezentam aici etapele dezinstitutionalizarii din judetul Bacau, proces de lunga durata si deosebit de complex, dar cu rezultate deosebite.”