,,Egali pe apă” – sporturile nautice pot fi practicate și de persoanele cu dizabilități

,,Egali pe apă” – sporturile nautice pot fi practicate și de persoanele cu dizabilități

Începând cu anul 2021 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău își propune promovarea unui stil de viață sănătos pentru persoanele cu dizabilități ocrotite în centrele rezidențiale din județ. Mișcarea, prin practicarea oricărui sport, este ingredientul principal prin care persoana cu dizabilități învață, recuperează, socializează, comunică. Ne dorim organizarea de evenimente cu caracter sportiv, atât în stil de competiții, cât și de agrement, prin care beneficiarii noștri să poată avea accesul la o viață normală.

În acest demers care ne-a antrenat și entuziasmat pe toți, nu doar pe beneficiari, ci și pe noi, echipa care lucrează zilnic pentru ei, am avut șansa de a cunoaște niște oameni frumoși și implicați, care și-au dorit să parcurgă alături de noi această aventură.
Asociația Door to Outdoor, pentru că despre ea este vorba, este o asociație tânără, înființată în anul 2017 în Bacău, și care și-a propus implementarea unui mod de viață sănătos pentru membrii comunității noastre, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, prin practicarea de activități în aer liber cu un impact cât mai redus asupra mediului (drumeții, caiac canoe, loisir).

Prin implicarea Door to Outdoor, persoane cu dizabilități din județul Bacău au descoperit Munții Măcin, Munții Rarău, Delta Dunării, Lacul Roșu, Izvorul Muntelui. Merită menționate concursurile de alergare și ciclism organizate, la care au participat și persoane cu dizabilități, dintre care proiectul ,,BikeRun 14 Summits” care a constat în parcurgerea celor mai înalte vârfuri muntoase din România prin alergare și cu bicicleta în mai puțin de 99 de ore, la finalul căruia s-a stabilit un nou record național, 72 ore și 45 de minute.
Reușita acestor acțiuni a dat naștere proiectului ,,Egali pe apă”, proiect în care D.G.A.S.P.C.Bacău a devenit cu mândrie partener.

Proiectul oferă persoanelor cu dizabilități șansa de a învăța un sport care ne-a adus recent, la Jocurile Olimpice de anul acesta, medalii de aur, respectiv caiac canoe. Activitățile de inițiere în caiac canoe și Cupa ,,Egali pe Apă” se desfășoară pe Insula de Agrement din Bacău, cu implicarea comunității locale și a numeroși voluntari.

Persoane cu dizabilități locomotorii, cu deficiențe de auz, cu sindrom Down sau cu autism au avut deja ocazia de a experimenta libertatea pe care o oferă acest sport fără bariere.

Din grija echipei Door to Outdoor și prin susținerea financiară din partea Fundației Orange România, s-au achiziționat caiace și echipamente de protecție, s-au construit sisteme de lansare la apă și o bancă de transfer cărucior-caiac și retur pentru persoanele cu probleme locomotorii ( acest sistem a fost proiectat și realizat cu sprijinul Asociației Smart Cluster )

La evenimentul din data de 15.09.2021, ce se se va organiza în cadrul proiectului ,,Egali pe Apă” vor participa persoane cu dizabilități din cadrul centrelor rezidențiale pentru persoane adulte din județ. Pentru noi, echipa D.G.A.S.P.C. Bacău, este un eveniment așteptat cu emoție și ne dorim să obținem un regal al bucuriei pentru participanții noștri.

Suntem și vom fi mereu alături de persoanele cu dizabilități și de toți cei care doresc să organizeze și să susțină astfel de evenimente!

Din recunoștință pentru sănătate, să fim cu toții Egali pe Ape!
Pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să sprijine proiectul, vă punem la dispoziție datele Asociației Door to Outdoor:

Asociatia Door to Outdoor

Cod IBAN RO59BTRLRONCRT0387416401
Cont deschis la Banca Transilvania

Rubrica detalii: Proiect Egali pe Apa

Comunicat