Minor de 13 ani din Bacău, exploatat la o stână din Vaslui

Minor de 13 ani din Bacău, exploatat la o stână din Vaslui

Ca urmare a celor apărute în presă cu privire la situația unui minor din judetul Bacău, care a fost descoperit de polițiști la o stână din Județul Vaslui, vă comunicăm următoarele:

În data de 13.12.2019, ora 08.44, DGASPC Bacău a fost sesizată prin apel la Telefonul Copilului – 983, de către DGASPC Vaslui asupra faptului ca minorul în cauză a fost găsit de către Poliția Bârlad la o stână și adus la Centrul de Primire în Regim de Urgență Bârlad. Copilul ar fi declarat că se afla la stână de aproximativ două săptămâni, iar vineri, când a ajuns în serviciile sociale ale DGASPC Bacău, a specificat faptul că prezența lui la stână s-a realizat ca urmare a dorinței proprii, că stâna aparține concubinului mătușii, iar implicarea sa în muncile din cadrului stânii s-a realizat la inițiativa minorului și că zilnic a păstrat legatura telefonic cu bunica.

Tot în 13.12.2019, s-a solicitat din partea Centrului de Primire în Regim de Urgență Bârlad preluarea minorului de catre DGASPC Bacau si o echipa din cadrul instituției noastre s-a deplasat la CPRU Bîrlad în vederea preluării minorului, iar ulterior s-a stabilit găzduirea acestuia în sistem familial, la un asistent maternal profesionist, angajat al DGASPC Bacău.

In instrumentarea cazului, specialiștii DGASPC Bacău au aflat că bunica maternă (care avea copilul în plasament) a sunat la 112 în data de 12.12.2019 și a sesizat că nepotul său este ținut cu forța în comuna Coroiești, județul Vaslui. Ulterior, în urma solicitării bunicii, un echipaj din cadrul Secției 3 Poliția Rurală Bîrlad, județul Vaslui a identificat minorul și a fost securizat în cadrul CPRU Bârlad, județul Vaslui până la preluarea sa de către specialiștii DGASPC Bacău.

La această oră, DGASPC Bacău face demersurile necesare pentru respectarea drepturilor minorului cât și pentru asigurarea protecției acestuia și va sesiza organele de politie abilitate să realizeze cercetări cu privire la existența fenomenului de trafic de minori.

DGASPC Bacău va colabora cu instituțiile abilitate pentru a se furniza informații cu privire la situația copilului, iar minorul și familia sa vor beneficia de servicii specializate pentru a depăși situația în care se află.