Comunicat de presa

Comunicat de presa

Urmare a informațiilor false propagate în spațiul public în ultimele zile (îndeosebi pe rețelele de socializare), referitoare la decesul unui copil aflat în plasament la o familie de asistenți maternali, DGASPC BACAU aduce următoarele precizări:

1. Minorul în vârstă de 16 ani a fost lăsat cu învoire la bunicii săi, la solicitarea scrisă a acestuia, după o evaluare psihologică prealabilă.
În acest context, subliniem că legislația pentru protecția copiilor încurajează menținerea legăturilor acestora cu membrii familiei extinse (bunici, unchi, mătuși, etc), acest lucru fiind chiar indicat pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecție.

2. Bunicii minorului au parcurs, în prealabil, o examinare psihologică și comportamentală, realizată de personal de specialitate din cadrul DGASPC, aceștia îndeplinind condițiile pentru a avea un program de legături personale cu minorul.

3. Cu toate acestea, DGASPC și asistenții maternali colaboratori nu pot controla eventuale altercații, divergențe sau disensiuni ce pot izbucni in sânul familiilor de aparținători, unde copiii merg în vizită.

4. Dat fiind contextul descris anterior, precizăm că evenimentul tragic, ce a avut drept consecință decesul minorului de 16 ani, face obiectul unei anchete în curs a instituțiilor abilitate ale statului. Abia la finalul acestei anchete, vor putea fi elucidate circumstanțele producerii evenimentului, eventualele vinovății, precum și responsabilitățile ce decurg din concluziile investigației.
Reiterăm că, atât minorul de 16 ani care a solicitat învoirea, cât și bunicii acestuia, au fost evaluați psihologic și comportamental, în prealabil.

5. Dezaprobăm toate informațiile false sau contradictorii lansate în spațiul public de persoane direct interesate în denigrarea activității DGASPC, precum și a celor câteva sute de asistenți maternali care își desfășoară activitatea, cu dedicare, în cadrul sistemului județean de protecția copilului.

6. Condamnăm exploatarea & instrumentarea politico-mediatică a tragicului eveniment, de natură a prejudicia imaginea DGASPC, și facem un apel către factorii responsabili (persoane publice, decidenți administrativi, mass-media, ONG-uri, etc), să renunțe la exploatarea populistă a unui deces, doar pentru că așa le dictează interese meschine, care nu au nicio legatură cu domeniul protecției sociale sau cu beneficiarii acestor servicii.

7. În ceea ce privește un al doilea presupus caz de deces al unui minor (fetiță, 13 ani), subliniem că acest eveniment NU are legătură cu județul Bacău sau DGASPC, fiind un caz petrecut in județul Cluj.