Prezentarea vizitei Raportorului Special ONU saracia extrema si drepturile omului: Cu ocazia vizitei in Romania a Raportorului Special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, acesta a vizitat si judetul Bacau in data de 6 noiembrie 2015. Raportorul Special ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, Domnul Profesorul Philip Alston a fost insarcinat cu acest mandat incepand cu iunie 2014, de catre Consiliul pentru Drepturile Omului.
Vizita Domnul Profesor Philip Alston in Romania are ca obiective generale: angajarea intr-un dialog cu statul si societatea civila pentru a afla mai multe despre eforturile de a elimina saracia extrema; evaluarea naturii si gradului de inegalitate si excluziunea sociala din tara si a cauzelor acestora; analiza politicilor si programelor statului cu privire la reducerea saraciei si implementarea acestora in concordanta cu stnadardele internationale privind drepturile omului; si elaborarea de recomandari practice statului si altor parti interesate cu privire la eforturile lor de a eliminarea inegalitatile si saracia
in acest context, intalnirea extraordinara din Sala Mare de sedinte a Consiliului Judetean Bacau a avut ca obiectiv sa dezbata impreuna situatia actuala a grupurilor cele mai dezavantajate din judetul Bacau si strategii si interventii care au ca obiectiv reducerea inegalitatilor si excluziunii sociale in judetul Bacau.
Domnul Profesor Philip Alston este insotit in aceasta misiune de domnul Christiaan van Veen, consilier al Raportorului Special, si doamna Junko Tadaki de la inaltul Comisariat pentru Drepturile Omului, precum si de doamna Voica Pop, Specialist Protectia Copilului UNICEF Romania.
intalnirea a fost deschisa de domnul subprefect Toma Constantin, reprezentant al Institutiei Prefectului pentru Comisia Judetene de Incluziune Sociala. Acesta a multumit tuturor celor prezenti, dupa care a evocat situatia privind gradul de saracie si problema incluziunii sociale: Saracia include printre altele o lipsa de venit si de suficiente resurse materiale pentru o viata mai buna, acces inadecvat la serviciile de baza, cum ar fi: la serviciile medicale, locuinta sau educatie. Aceste elemente reprezinta cauzele fundamentale ale saraciei si explica modul in care familiile si persoanele ajund sa fie excluse social. Gasirea de solutii la aceste probleme necesita abordari care traverseaza toate domeniile politice. Avem nevoie de politici ferme in acest domeniu, sustinute de masuri pragmatice si de crestere economica. Noi trebuie sa fim constienti ca mai avem multe de facut pe acest segment pentru ca, din pacate, saracia este inca extinsa in Romania. Acest lucru va fi posibil doar printr-o buna colaborare a autoritatilor publice competente, cu ONG-rile, dar si prin reevaluarea legislatiei actuale.
Apoi a invitat pe domnul prefesor Philip Alston sa prezinte minsiunea pe care o are de indeplinit in aceasta delegatie in Romania Acesta a relatat : Sunt aici in calitate de Raportor Special al ONU, acesta fiind si contextul in care am venit aici, invitat fiind de Guvernul Romaniei. Scopul este acela de a vorbit cu oamenii din teren care traiesc in saracie, cu autoritatile cheie si oficialitatile locale si judetene. Rolul meu este acela de a face recomandari guvernului in ceea ce priveste initiativele care pot fi luate pentru a acorda mai multa atentie incluziunii sociale si in legatura cu diferitele modalitati prin care guvernul poate identifica solutiile acestor probleme. Eu vin din Australia, sunt profesor de drept international la New York University, dar am foarte multa experienta in activitatile ONU si competente de relationare pe parte oficiala. Sunt foarte incantat sa fiu in acest frumos oras, deoarece Romania este o tara care se dezvolta rapid si care are multe resurse, dar care are inca probleme semnificative in anumite regiuni in legatura cu foarte multi oameni care inca nu fac parte dintr-o poveste de succes a Romaniei. Asa ca in aceasta dimineata as vrea sa invat cat mai mult despre voi si incurajez orice sugestie pe care ati avea-o astfel incat lucrurile sa mearga mai bine.
in urmatoarele momente, domnul director Sorin Birladeanu (DGASPC Bacau) a prezentat situatia sociala din judetul Bacau din punct de vedere statistic.
Dintre invitatii prezenti au mai luat cuvantul: Irina Avornicitei (director FSC), Carmen Rosculet (consilier superior DSP), Amalia Diaconu (director CJRAE Bacau), Teodor Agachi (sef serviciu AJPIS) Ioan Babliuc (director Crucea Rosie Bacau), Mihaela Dumitrache (director executiv Asociatia Lumina), Alina Iftode (director executiv DJP). Fiecare dintre acestia au prezentat situatia institutiilor pe carele reprezinta si mai ales problemele si neajunsurile cu care se confrunta.
Dupa aceasta intalnire, delegatia Raportorului Special a fost condusa in doua comunitati din judetul Bacau, Colonesti si Rachitoasa.
in Colonesti a vizitat scoala Gimnaziale „Smaranda Apostoleanu” din Colonesti unde s-a intalnit cu primar al comunei Colonesti, elevi in clasele V-VIII; profesori, directorul scolii si a mers la o familiilor familie cu multi copii, inclusiv de virsta scolara si la o familie cu un copil cu parinti migranti.
A urmat o vizita a mai multor familii in Rachitoasa: familii cu copii, din care unul cu dizabilitati, familie cu persoana varstnica beneficiar al serviciilor de ingrijire la domiciliu asigurat de Fundatia de Sprijin Comunitar, familie cu persoana cu dizabilitati, familie cu copil in sistemul public de protectie reintegrat in familie cu sprijin acordat de Fundatia SERA, familie cu parinti migranti.
Spre seara (orele), delegatia a intalnit si a discutat cu personalul angajat, copiii si tinerii din Centrul Rezidential „Henri Coanda” Bacau, ultimul centru de tip clasic (tip „mamut”) pentru care au inceput procedurile de inchidere care se vor finalizate in 2016.
Ca informatie suplimentara, Raportorii Speciali fac parte din Procedurile Speciale ale Consiliului Drepturilor Omului. Procedurile Speciale, cel mai mare organism de experti independenti din sistemul de protectie a drepturilor omului ONU, este numele general dat mecanismelor independente de constatare si monitorizare ale Consiliului care abordeaza fie situatii specifice ale tarilor, fie aspecte tematice la nivel international.
Activitatea expertilor Procedurilor Speciale are caracter voluntar; acestia nu fac parte din personalul ONU si nu sunt remunerati pentru munca prestata. Sunt independenti de orice guvern si organizatie si isi exercita atributiile cu titlu personal.
Pe 11 noiembrie, Raportorul Special va sustine o conferinta de presa in Sala de Conferinte a sediului ONU, in cadrul careia va prezenta observatiile preliminare ale vizitei. Constatarile si recomandarile sale vor fi prezentate intr-un raport al Consiliului Drepturilor Omului in iunie 2016.