Proiectul Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii – la un an de la lansare

In contextul aniversarii unui an de la lansarea modelului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii”, UNICEF si Consiliul Judetean Bacau au organizat o dezbatere pe tema interventiilor derulate in cadrul acestui model demonstrativ vineri, 6 noiembrie 2015, la ora 14:15.

La eveniment au participat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei in Romania, doamna Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, domnul Dragos Benea, Presedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Dorian Pocovnicu, Prefectul Judetului Bacau si domnul Sorin Brasoveanu, Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau. Alaturi de acestia au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice judetene din domeniul protectiei sociale, educatiei si sanatatii.

Discutiile au vizat rolul interventiilor derulate pentru promovarea incluziunii sociale la nivelul judetului Bacau, precum si importanta cooperarii inter sectoriale la nivelul sectoarelor de educatie, sanatate si protectie sociala.

Aceasta intalnire a avut loc dupa ce in dimineata aceleiasi zile aceiasi delegatie a facut o vizita de lucru in comunitatea Lipova unde intalnindu-se cu primarul din Lipova si reprezentanti ai Structurii Comunitare Consultative (directorul scolii, asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, consilieri scolari, etc.) si s-a prezentat modelul de interventie UNICEF si a pachetului minim de servicii.

Presedintele Consiliului Judetean, domnul Dragos Benea, a multumit oaspetilor pentru prezenta lor la Bacau. Apoi, a declarat: Pentru specialistii care lucreaza in cadrul proiectului sunt sigur ca este un proiect reper pentru cariera dumneavoastra. Este un proiect de o dimensiune financiara insemnata (aproape 5 milioane de Euro, care provin de la UNICEF si Regatul Norvegiei) care se adreseaza unei categorii speciale – copiii aflati in dificultate. Concluzia la un an de la startul acestui proiect, la acest moment de bilant, ar fi faptul ca este loc si de mai bine. Aceasta diferenta dintrebine si foarte bine este de datoria noastra sa o acoperim in perioada imediat urmatoare. imi doresc ca acest proiect de pionierat(fiind un proiect pilot la nivel national) sa fie baza unor viitoare proiecte implementate in judetul nostru.

Prefectul Judetului Bacau, Dorian Pocovnicu, a dorit sa adauge: Vreau sa alatur si Institutia Prefectului in acest proiect privind aplicabilitatea lui intr-o zona pe care o cunosc foarte bine din judetul Bacau. Sunt eforturi comune ale mai multor institutii si e nevoie de mai multa atentie in aceasta implementare. Avem, nu doar datoria de a promova acest proiect ci si de achimba mentalitati in anumite zone rurale unde mai sunt oameni reticenti la implementarea unor astfel de proiecte. Institutia Prefectului ramane partenerul de suflet in tot ceea ce se intampla in derularea acestui proiect.

Domnul Sorin Brasoveanu, Director General al DGASPC Bacau, a prezentat tema interventiei: Asistenta sociala si protectia drepturilor copilului: constrangeri si oportunitati la nivelul judetului Bacau. A relatat urmatoarele: Voi prezenta cateva repere ale evolutiei sistemului de protectie a drepturilor copilului in judetul Bacau, pentru a incerca cu totii sa constientizam importanta implementarii unui astfel de proiect ce reprezinta un pionierat.

Acum 20 de ani, primul proiect a fost Pro Familia cu cele patru locatii a cate trei casute, care a insemnat foarte mult pentru acel moment cand aveam un cadru legal din 1970.

in 1993, a fost infiintat primul serviciu social din tara care se numea Serviciul pentru Ocrotirea Copilului si Sprijin Familial.

Ca, mai tarziu, in 1996, sa fie infiintata Directia Judeteana de protectie a copilului si autoritate tutelara, institutie avand ca obiective principale: coordonarea actiunilor autoritatilor locale in vederea protectiei copiilor si sprijinirii familiilor aflate in situatii deosebite, promovarea masurilor de eliminare a abandonului copilului prin intarirea rolului familiei biologice si reducerea cazurilor de institutionalizare in unitati de ocrotire. Erau peste 5000 de copii in institutii care atunci tineau de mai multe ministere.

in 1997 erau 5 organizatii private autorizate care desfasurau activitati socaile la nivelul judetului Bacau.

Perioada 1997-2000 a fost o etapa foarte importanta reforma sistemului de protectie a copilului cand a fost reorganizat tot sistemul de protectie a copilului de la nivel national, Bacaul fiind deja cu un pas inainte. Apar acte noi acte normative: O.U. 26/1997 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si O.U. 25/1997 cu privire la adoptie. Cei prezenti isi amintesc de existenta acelor Consilii de familii care s-au transformat in ceea ce numim astazi Consiliile Comunitare Consultative.

Au fost preluate leaganele, caminele si casele de copii din judetul Bacau si s-au reorganizat in centre de plasament (7 institutii cu o capacitate de peste 1300 locuri, ocrotind peste 1500 copii) si institutiile de protectie speciala a persoanelor cu handicap care asigura ingrijirea, asistenta, recuperarea copiilor cu handicap (OUG nr.261/2000) – 7 institutii cu o capacitate de peste 1400 locuri si peste 2000 de copii).

in anul 1999 DGPC a prezentat pentru finantare la Departamentul pentru Protectia Copilului 11 proiecte pentru dezvoltarea de servicii comunitare din care au fost aprobate 9. S-au inchis atunci 2 institutii si s-au creat alternativele.

Am participat la licitatia lansata prin Programul PHARE – Copiii mai intai” concretizata in castigarea a sase proiecte avand ca finalitate: inchiderea a doua centre rezidentiale de tip clasic, initierea si dezvoltarea retelei de asistenta maternala care sa ofere servicii copiilor cu nevoi educative speciale, a celor incadrati intr-o categorie de persoane cu handicap, infiintarea Serviciului pentru integrarea sociala si profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie si doua Centre de zi de interventie timpurie in mediul rural(Orbeni si Podu-Turcului).

An de an, am continuat cu atragerea de noi finantari, implementarea de noi proiecte care au condus la dezvoltarea retelei de asistenta maternala, a centrelor de zi, inchiderea caselor de copii si dezvoltarea alternativelor precum apartamentele, casele de tip familial, profesionalizarea resursei umane; infiintarea de servicii noi destinate copilului cu dizabilitati, copiilor strazii.

in judetul Bacau, astazi, in sectorul public, serviciile de protectie specializata a copilului in dificultate se asigura preponderent prin reteaua de asistenta maternala, case de tip familial si apartamente de tip familial. De la 4800 copii ocrotiti in sistem rezidential in perioada 1997-2000, astazi avem doar 356 copii/tineri; Retea de asistenta maternala este formata din aproximativ 400 de AMP care ingrijesc 600 de copii. Avem servicii specializate de recuperare destinate copilului cu dizabilitati (echipa mobila de interventie la domiciliu, centrul de consiliere si asistenta pentru copilul cu autism, centre de zi de recuperare a copilului cu dizabilitati etc), echipa de profesionisti: asistenti sociali, psihologi, consilieri juridici, kinetoterapeuti, educatori, pedagogi de recuperare. Avem servicii destinate integrarii socio-profesionale a tanarului care paraseste sistemul de protectie (anul, aprox. 15-20 de tineri sunt integrati socio-profesional), management de caz asigurat de echipa de profesionisti, servicii de interventie in regim de urgenta, serviciu de evaluare complexa a copilului cu dizabilitati, servicii specializate destinate protectiei copilului strazii.

Organizatii Neguvernamentale sunt acum mai multe, mai puternice si care au resursa umana, expertiza si logistica necesara pentru a furniza servicii diversificate si completare celor dezvoltate de DGASPC Bacau (42 organizatii nonguvernamentale care au dezvoltat 84 de servicii sociale – 52 servicii pentru protectia copilului, 32 de servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilitati si persoane varstnice).

Sistemul de protectie specializata s-a dezvoltat si diversificat, in timp ce serviciile sociale comunitare, in special in mediul rural, sunt insuficiente, prestatiile monetare fiind singura modalitate de interventie.

in acest moment prioritatile judetului Bacau privind protectia drepturilor copilului sunt: dezvoltarea unui sistem de servicii sociale care sa integreze educatia, sanatatea si asistenta sociala in forma pachetului minim de servicii asigurat de autoritatile locale din comune, orase si municipii fiecarei persoane vulnerabile (copil, tanar sau adult) si familiei acestuia.

intarirea capacitatii comunitatilor astfel incat sa devina capabile sa gestioneze problemele sociale la nivel local, sa acorde atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc in randul copiilor la nivelul familiei, sa furnizeze si sa dezvolte servicii sociale bazate pe comunitate.

Prezenta UNICEF in Bacau incepand din 2011 a fost o mare oportunitate. Atragerea Granturilor norvegiene in Bacau pentru a sustine financiar testarea modelului serviciilor integrate. Implementarea proiectului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii”, care testeaza modelul care reuneste serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate sub coordonarea autoritatilor locale, beneficiind de sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene. Conceptul de Pachet minim de servicii este inclus in cateva strategii nationale sectoriale si intersectoriale, dar si programe operationale pentru perioada 2014-2020.

Succesul si beneficiile acestui proiect s-au dovedit si astazi chiar la Lipova prin utilitatea aplicatiei Aurora.

Pe termen lung este necesar sa se produca si o schimbare a normelor sociale, a mentalului colectiv in directia utilizarii de catre parinti, educatori, profesori, medici a unor practice prietenoase cu copilul. De asemenea, rolul familiei trebuie intarit si valorizat.

Au mai luat cuvantul: Amalia Diaconu, director CJRAE, Oana Maria Droiman, inspector scolar, Marian Bustiuc, director al DSP. Acestia si-au exprimat recunostinta de a fi parte in proiect aratand beneficiile pe care acest proiect le va aduce in comunitati prin interventia institutiilor pe care le reprezinta si de asemenea asteptarile pe care le au de la acest proiect.

Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei, si-a exprimat impresiile in urma vizitei in comunitatea rurala de la Lipova: Ma bucur sa fiu aici si sa vad angajamentul de care toti dati dovada. in legatura cu vizita la Lipova, as vrea sa mentionez beneficiile lucrului in echipa. Am vizitat aici doua familii si m-a interesat perceptia acestor familii cu privire la ajutorul pe care l-au primit din partea autoritatilor locale. Permiteti sa va adresez felicitari pentru acest bun inceput si sa-mi exprim dorinta de areveni cat mai curand la Bacau.

Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, a concluzionat: As vrea sa spun ca sunt extrem de impresionata de calitatea analizei prezentate astazi si de modul in care ati punctat foarte clar care sunt constrangerile cu care va confruntati. Pana acum in Romania s-a pus foarte mult accentul pe infrastructura fizica, dar sper ca Bacaul va arata ca resursa umana reprezinta elementul cheie pentru dezvoltarea tarii. Vizita la Lipova confirma faptul ca proiectul nostru inregistreaza progrese. stiu ca nu a fost usor si, de aceea, cu atat mai mult, apreciez munca si efortul dumneavoastra. Ambitia noastra este ca acest model de proiect integrat de la Bacau, pentru care s-a primit si un premiu de excelenta in administratia publica, sa devina politica nationala.