Reflectie asupra dizabilitatii

Sucursala Teritoriala Bacau a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau si Asociatia Lumina a organizat astazi, 5 decembrie 2016 incepand cu ora 12.30 in sala Mare de Sedinte a Consiliului Judetean Bacau, workshop-ul cu tema ”Reflectie asupra dizabilitatii”.

Evenimentul organizat in contextul celebrarii Zilei Internationale a Persoanei cu Dizabilitati a prilejuit reunirea profesionistilor din domeniul serviciilor sociale, educatiei, reprezentantilor autoritatilor si institutiilor publice judetene si a avut ca obiectiv promovarea unei mai bune intelegeri in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si sustinerea demnitatii, a drepturilor si a bunastarii acestora.

In deschiderea evenimentului, participantii au avut bucuria de a primi colindul membrilor Asociatiei Nevazatorilor, moment care a adus un plus de valoare emotionala evenimentului.

Apoi, in continuare, profesionisti din domeniul serviciilor sociale publice si private si din domeniul educatiei au impartasit prin prezentarile realizate, puncte de vedere, experiente profesionale si bunele practici in domeniul serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilitati.

Au sustinut prezentari in cadrul evenimentului: dna Mihaela Dumitrache, Director executiv, Asociatia Lumina – ,,Traieste fiecare clipa ca si cum ar fi ultima”; dna Camelia Braga, Director, Centrul Scolar de Educatie Inclusiva nr. 1 Bacau-”Realitati in abordarea dizabilitatii”; Pr. Ilarion Mata – Presedinte Asociatia Sf. Voievod Stefan Cel Mare – Harja-”Relevanta echipei pluridisciplinare in cresterea calitatii vietii persoanei cu dizabilitati”; Asistent social Ioana Florea, Fundatia de Sprijin Comunitar- ”Nevoia dezvoltarii serviciilor specializate in mediul rural pentru persoanele cu dizabilitati” ; Asistent social Elena Droanga, Asociatia Betania – Centrul „Delfinul” pentru copii cu autism-”Este pregatit copilul cu TSA pentru integrarea in gradinita de masa? Este gradinita de masa pregatita pentru a integra copilul cu TSA”; dna Carla Popa, Presedinte, Asociatia pentru Promovarea Dezvoltarii Personale- ”Artterapie, culoare si recuperare” .

Incepand cu anul 1992, Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati a fost celebrata in intreaga lume, pe data de 3 Decembrie ca urmare a proclamarii acesteia de Adunarea Generala ONU.

Anul acesta, celebrarea Zilei Internationale a Personei cu Dizabilitati, coincide cu aniversarea a 10 ani de la adoptarea Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, unul dintre tratatele internationale ONU, ratificate intr-un timp scurt si de catre foarte multe state. Acesta este si motivul pentru care tematica si obiectivele din acest an includ evaluarea stadiului implementarii Conventiei si stabilirea bazelor unei mai bune incluziuni a persoanelor cu dizabilitati.

In septembrie 2015, Adunarea Generala ONU a adoptat Agenda pentru dezvoltare durabila pana in 2030, care include 17 obiective de dezvoltare durabila. Bazandu-se pe principiul de a ”nu lasa pe nimeni in urma”, noua agenda pune accentul pe o abordare holistica pentru realizarea unei dezvoltari durabile pentru toti. Mai mult decat atat, acest document constituie un angajament ferm fata de persoanele cu dizabilitati de pretutindeni in directia transformarii acestei lumi intr-o lume incluziva si pentru persoanele cu dizabilitati.

Astfel, in mod firesc, tema abordata la nivel international in acest an se intituleaza ”Atingerea celor 17 obiective pentru viitorul pe care il dorim” si face referire la rolul acestor obiective in construirea unei lumi mai incluzive si echitabile pentru persoanele cu dizabilitati.