Sa protejam copiii impotriva oricarei forme de exploatare

In perioada 18 — 30 octombrie 2016, specialistii Biroului de Consiliere pentru Copilul Strazii, Copilul repatriat si Copilul-victima a traficului de persoane, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau desfasoara o serie de activitati, avand ca tema: „Sa protejam copiii impotriva oricarei forme de exploatare”. Acestea au rolul de a marca campania nationala ,,Saptamana luptei impotriva traficului de persoane”, in cadrul careia se vor desfasura o serie de evenimente dedicate zilei de 18 Octombrie — Ziua europeana de lupta impotriva traficului de persoane, apartinand Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Bacau.

Activitatile vizeaza cresterea gradului de informare a categoriilor vulnerabile de tineri cu privire la fenomenul traficului de persoane, a cersetoriei si a efectelor negative ale acestora, dar si modalitati concrete de preventie.

Prin mesajul transmis — „Sa protejam copiii impotriva oricarei forme de exploatare”- ne propunem sa ajungem la copii vulnerabili, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, atat din mediul scolar, cat mai ales din sistemul rezidential de protectie speciala. Spunem ca un copil este vulnerabil datorita nivelului sau de dezvoltare fizica, intelectuala, emoţionala. De asemenea, curiozitatea copilului faţa de tot ce este nou, inclusiv modificarile fizice care au loc in pubertate, il plaseaza in aceasta poziţie de vulnerabilitate. In plus, dependenţa copilului faţa de bunurile la care au acces doar adulţii, datorita statutului socio-financiar, precum si suportul informativ, emoţional oferit sau nu de familie sunt alţi factori cu potenţial de creştere a riscului de a fi implicat in diferite forme de exploatare.

In acest context, intalnirile se vor desfasura, in aceasta perioada:

  • 18 octombrie 2016 (intre orele 14,30- 16,30) – Centrul Rezidential Henri Coanda Bacau si Centrul Rezidential PRO FAMILIA Bacau;
  • 19 octombrie 2016 (interval orar 9,00 – 10,00) – Liceul Tehnologic Petru Rares Bacau;
  • 20 octombrie 2016 (interval orar 14,30- 16,30)– Adapostul de zi si de noapte pentru copilul strazii „Morcoveata” si Centrul de primire a copilului in regim de urgenta Bacau.

In pofida eforturilor depuse pentru protejarea copilului de orice forma de exploatare, o serie de acţiuni inca mai necesita a fi intreprinse, printre care cele mai imperioase sunt:

  • consolidarea sistemului de servicii sociale destinate copiilor victime ale traficului/ exploatarii sexuale (ex.: programe/servicii de prevenire şi reabilitare pentru copiii cu comportament deviant, ca rezultat al expunerii la abuz/ exploatare);
  • continuarea parteneriatului public-privat intre institutiile statului si organismele private autorizate care sprijina eficient aceste tipuri de servicii;
  • implicarea directa a comunitatilor locale, a parintilor, a scolii in scopul informarii institutiilor competente (Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Inspectoratul Judetean de Politie Bacau) in a interveni in solutionarea acestor situatii.