Sinteza vizitei in Ucraina

Sinteza vizitei in Ucraina

Prima intalnire a avut loc la Administratia Prezidentiala din Ucraina cu domnul Nekolai Kuleba – presedinte al „Avocatul Copilului” si Olena Remen – sef de birou la „Avocatul Copilului”. Tema discutiei a fost prezentarea unei analize a sistemului institutional din Ucraina, privind protectia copilului.

La sfarsitul anului trecut, prin dispozitia Presedintelui Ucrainei, a fost constituit un grup de lucru privind sistemul de dezinstitutionalizare constituit din adjunctii ministrilor, care raspund de protectia copilului, precum: Educatie, Politici Sociale, Sanatate, Finante, Politici Regionale si Justitie. In prezent, in Ucraina sunt peste 104.000 de copii institutionalizati in 774 de unitati. Se pune accent pe latura educatiei (statul suporta cheltuielile necesare, dar separa copiii de familie). 92% dintre copiii institutionalizati se afla in unitatile din subordinea Ministerului Educatiei.

A doua zi, intre orele 09:30 – 13:30, a avut loc interventia noastra:
– La nivel national, reprezentantul ANPDCA, Elisabeta Trifan, a prezentat reforma cadrului legislativ din Romania;
– La nivel judetean, reprezentantul DGASPC-urilor, Sorin Brasoveanu, a prezentat dezinstitutionalizarea in cadrul sistemului de protectie speciala din Bacau (context national si judetean; istorie si mosteniri ale sistemului de protectie a copilului; etapele reformei; lectii invatate, provocari, oportunitati, solutii implementate, dar si puncte slabe din procesul de dezinstitutionalizare);
– Pentru sectorul ONG, Dana Buzdugea (World Vision).

In continuare, doamna Mariana Ianachevici, reprezentanta Republicii Moldova, a prezentat situatia la nivel national si raional privind procesul dezinstitutionalizarii, proces care a inceput in urma cu 10 ani (mult mai tarziu decat in Romania) punand accent pe educatia incluziva.

In a doua parte a zilei, au fost intalniri pe grupe separate de lucru, cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Ministerelor de Politici Sociale si Sanatatii, si reprezentanti ai societatii civile. Au fost dezbateri, intrebari legate de prezentarile facute in prima parte a zilei. Domnul Sorin Brasoveanu declara: ”Au dorit sa afle concret ce tipuri de servicii au fost create ca alternativa la institutionalizare, tinandu-se cont de evaluarea fiecarui copil si a familiei, de resursele umane, identificarea si atragerea fondurilor pentru asigurarea resurselor financiare.”

In partea a doua a zilei a avut loc o intalnire cu Prima Doamna a Ucrainei, Marina Poroshenko, fiind foarte interesata de modul concret de implementare a reformei la nivel local (judetean) si, in mod special, de incluziunea copiilor cu dizabilitati.

In ultima zi, s-au prezentat rezultatele intalnirilor noastre, iar reprezentantii ministerelor si-au aratat deschiderea lor fata de necesitatea si aplicabilitatea reformei in colaborare cu expertii invitati.

”Daca la inceputul intalnirilor toti participantii erau foarte constienti ca trebuie demarat procesul de reforma, dar nu aveau niciun fel de viziune, acum, in urma dezbaterilor cu dumneavoastra, primind foarte multe informatii consistente si concentrate, cu exemple de buna practica, ne-am format o noua perspectiva si vom incepe chiar de saptamana viitoare o munca total diferita cu accent pe schimbarea cadrului legal in noua viziune privind procesul de dezinstitutionalizare, pregatind o strategie si un plan national de actiune.” (Nicolai Kuleba)

”In ultima zi a avut loc si intalnirea cu Excelenta Sa Cornel Ionescu la Ambasada Romaniei din Ucraina, care si-a aratat deschiderea si disponibilitatea de a intari colaborarea intre cele doua state, in procesul de dezinstitutionalizare a copilului. Totodata am discutat cu domnul ambasador despre implementarea unui proiect privind organizarea unei vacante pentru copiii din zonele de conflict din Ucraina.” declara domnul director general al DGASPC Bacau.