Testarea tardivă cauzează focare de infecție

Testarea tardivă cauzează focare de infecție

Urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind situația beneficiarilor și a salariaților din cadrul CRRN Dărmănești, depistați pozitiv în urma testării efectuată de către reprezentanții DSPJ Bacău, facem următoarele precizări:

În data de 11 aprilie 2020, urmare a emiterii Ord. militare nr. 8/09.04. 2020, o parte din personalul centrelor rezidențiale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a intrat în izolare la locul de muncă, schimbul cu colegii aflați în izolare la domiciliu urmând să se realizeze după 14 zile de la instituirea măsurii, respectiv 25 aprilie 2020, continuând a se efectua acest schimb între salariați până la ridicarea stării de urgență instituită prin decret prezidențial.

În data de 21 aprilie 2020, tinând cont că urma să se facă schimbul de tură, deși nu a existat nici o informare din partea sefului de centru că ar exista situații de risc, directorul general adjunct a solicitat preventiv Direcției de Sănătate Publică Județeană Bacău prin adresa nr. 48282, testarea personalului în vederea prevenirii infectării beneficiarilor din centru cu noul virus. Neprimind răspuns, s-a revenit cu solicitarea în data de 23 aprilie 2020.

Procedura de testare a personalului din centrele rezidențiale a început însă după 12 zile de la prima solicitare, mai precis, pe data de 3 mai 2020.

În urma testării, au fost depistate 64 de persoane infectate cu COVID-19 din cadrul C.R.R.N. Dărmănești, 30 fiind validate negativ (vorbim de salariați și beneficiari).

În ziua în care DGASPC Bacau a intrat in posesia rezultatului testarii, pe data de 5 mai 2020, directorul general adjunct a solicitat DSP Bacău preluarea in regim de urgenta a beneficiarilor infectați cu COVID-19 și internarea lor în unități medicale pentru a beneficia de tratament corespunzător și de îngrijire de specialitate, întrucât personalul medical din cadrul centrului nu este specializat în tratarea bolilor infecțioase.

Reprezentanții DSP Bacău au ales o alta cale decât cea propusă de DGASPC Bacău și au dispus carantinarea CRRN Dărmănești, iar beneficiarii să fie tratați de personalul medical existent în unitate. În cazul în care starea de sănătate se înrăutățește, recomandarea reprezentanților DSP Bacău, a fost aceea de a se apela serviciul de urgență 112!

Prin faptul că nu s-a dispus preluarea și tratarea lor în unități medicale specializate în tratarea persoanelor infectate cu COVID 19, a fost încălcat dreptul la viață și la sănătate.
– a fost pusă în pericol viața beneficiarilor, persoane cu dizabilități, a fost pusă în pericol, deoarece vorbim de persoane vulnerabile, cu comorbidități și afecțiuni preexistente, ce au dreptul, ca oricare cetățean al acestei țări, la servicii medicale specifice nevoilor identificate!
– a fost perclitata sănătatea colegilor ce au intrat în cea de a doua tură de lucru, s-au infectat cu virusul COVID-19, au fost carantinati și nu li s-au acordat serviciile medicale ale unor infecționiști.

Considerăm că DGASPC Bacău este îndreptățită să creadă faptul că, dacă s-ar fi dat curs solicitării noastre din 21 aprilie 2020, aceea de a se testa personalul izolat în centrele rezidențiale, nu am fi ajuns în situația în care, astăzi, la Dărmănești avem un focar de infecție cu COVID 19.

CONCLUZIA: TESTAREA TARDIVĂ CAUZEAZĂ FOCARE DE INFECȚIE!