Un nou proiect pentru adolescenti si tineri se contureaza la DGASPC Bacau

”Invat, stiu, pot!” este cel mai nou proiect implementat de DGASPC Bacau in parteneriat cu AJOFM Bacau si UNICEF Romania care asigura suportul financiar.

Proiectul işi propune sa asigure tranzitia de la scoala la o viata independenta, pentru gasirea unui loc de munca si/sau a dezvoltarii antreprenoriale pentru adolescentii si tinerii din institutiile rezidentiale din judetul Bacau şi/sau adolescenţi şi tineri vulnerabili din judeţul Bacau.

Concret, prin acest proiect se infiinteaza si amenajeaza un atelier de formare pentru ocupatia de coafor unde, pentru inceput, un numar de 20 de adolescenti si tineri vor invata si exersa aceasta meserie. Totodata, fiind vorba de o meserie care nu presupune investitii materiale costisitoare – o foarfeca si un pieptan pot fi de ajuns la inceput – tinerii pot sa isi faca impreuna un atelier si sa devina mici antreprenori.

Activitatile proiectului au inceput in luna aprilie 2016, pana la acest moment fiind amenjat si dotat spatiul alocat de D.G.A.S.P.C Bacau pentru functionarea atelierului de formare. In continuare, urmeaza selectia, formarea tinerilor si, in colaborare cu AJOFM Bacau incluziunea acestora pe piata muncii.

Atelierul de formare este amenajat si va functiona la parterul Centrului Rezidential ”Henri Coanda”, situat in Mun. Bacau, str. H. Coanda, nr. 4.
Acest model de interventie a fost implementat anii trecuţi si in judeţele Vrancea şi Neamţ. Modelul promovat este recunoscut printre actiunile UNICEF care au demonstrat deja ca pot contribui la cresterea incluziunii sociale si pot scadea costurile de asistenta a copiilor si tinerilor daca interventia este relevanta pentru vulnerabilitatile cu care se confrunta.

Pe termen lung, obiectivul nostru este ca astfel de ateliere de formare, combinate si completate cu pachete de servicii sociale sa fie accesibile tinerilor din toata tara, care azi sunt exclusi sociali si marginalizati si pentru care o astfel de oportunitate poate sa schimbe destine.