Vizita de lucru la Bacau – reprezentantii Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente

Implementarea in Bacau a modelului furnizarii serviciilor integrate la nivelul comunitatii a generat un interes crescut atat la nivel national cat si in interiorul organizatiei UNICEF, motiv pentru care in interval de numai o luna de zile o noua delegatie a Reprezentantilor Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente (ECE/CIS) s-a aflat in vizita de lucru la Bacau, marti, 11 octombrie 2016.

Scopul vizitei a fost, familiarizarea reprezentantilor Biroului Regional cu modelul de servicii integrate la nivelul comunitatii, dezvoltat in parteneriat de UNICEF. Delegatia a fost formata de Joannne Bosworth – specialist regional in domeniul politicilor sociale, Maha Muna – specialist in domeniul egalitatii de gen, Ilaria Favero – specialist regional adolescenti, Voica Pop – specialist protectia copilului UNICEF Romania, Eugenia Aplozan- specialist adolescenti UNICEF Romania si Cristina Badea –ofiter parteneriate locale UNICEF Romania.

Programul vizitei a inclus, o intalnire cu Presedintele Consiliului Judetean Bacau, continuand cu intalnirea de la DGASPC Bacau cu cu participarea reprezentantilor institutiilor publice , DSP, CJRAE, ISJ, AJPIS, DGASPC Bacau, coordonatorilor judeteni din proiectul „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii” , vizita la Centrul de Resurse pentru Adolescenti din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Bacau si in comuna Bogdanesti, comunitate in cadrul Proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”.

Cu referire la intalnirea organizata la DGASPC Bacau, discutiile s-au referit la prioritatile si provocarile in domeniul promovarii si protectiei drepturilor copilului la nivelul judetului Bacau din perspectiva fiecarei institutii prezente la intalnire, cu atentie speciala pentru anumite domenii precum managementul finantelor publice la nivelul judetean/local, egalitatea de gen si discriminarea si problematica copiilor adolescenti. De asemenea, interventiile au vizat si rolul institutiilor prezente in implementarea Proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”.

Dezvoltarea la nivel local a serviciilor de prevenire a copilului de familie, extinderea retelei de consilieri si mediatori scolari in comunitatile rurale, implementarea pachetului de educatie incluziva de calitate, dezvoltarea retelei de asistenta medicala comunitara au fost cateva dintre prioritatile institutionale mentionate de cei participanti.

Fiecare dintre cei trei Reprezentanti ai Biroului Regional au adresat intrebari cu referire la modalitatea in care programele implementate de institutiile prezente adreseaza si problematica violentei domestice, la mecanismele prin care se asigura cooperarea intersectoriala la nivelul judetului Bacau in domeniul protectiei copilului, care sunt modalitatile concrete de implicare a adolescentilor in deciziile locale privind implementarea programelor sociale. Tema beneficiilor sociale, mecanismelor institutionale prin care sunt acordate acestea, relatia dintre beneficiile sociale si serviciile sociale precum si modalitatea de constituire a bugetelor pentru acordarea beneficiilor sociale, a fost abordata intr-o discutie separata la care a participat Joannne Bosworth – specialist regional in domeniul politicilor sociale, dl Theodor Agachi –director executiv AJPIS Bacau, Sorin Birladeanu, director DGASPC Bacau si Voica Pop –specialist protectia copilului UNICEF.

Vizita in comuna Bogdanesti, a debutat cu o intalnire a reprezentantilor Biroului Regional s-au intalnit cu reprezentantii primariei, scolii si echipa de lucratori comunitari si a continuat cu deplasare la domiciliul unei familii care beneficiaza de modelul de servicii integrate. In cadrul intalnirii, lucratorii comunitari au prezentat modul in care se furnizeaza efectiv pachetul minim de servicii, exemplificand cu studii de caz si imagini ale activitatilor desfasurate in comunitate. La final, feed-back-ul a fost pozitiv, oaspetii exprimandu-si admiratia pentru activitatea echipelor de la nivel local si judetean si pentru acest exemplu de lucru de abordare intersectoriala a nevoilor copiilor vulnerabili si familiilor acestora.