Vizita in Ucraina ca expert guvernamental MAE – PNUD

In perioada 1-4 martie 2016, Directorul General al DGASPC Bacau, domnul Sorin Brasoveanu, este invitat de Administratia Prezidentiala a Ucrainei sa participe la un atelier de lucru pe tema dezinstitutionalizarii copilului. La aceasta intrunire vor participa persoane importante cu putere de decizie, ce activeaza in domeniul protectiei copilului, din Romania, Moldova si din tara gazda.

Contextul in care va avea loc aceasta vizita este datorat faptului ca in Ucraina, din anul 2015, la solicitarea presedintelui acestui stat, a fost creat un grup de lucru pe problema dezinstitutionalizarii copilului tinand cont de faptul ca, in prezent, se afla institutionalizati peste 120000 de copii. Obiectivele grupului de lucru sunt clar stabilite: pana in luna mai 2016, acest grup va inainta propuneri legislative, care vor oferi un cadru comprehensiv in reforma sistemului de protectie a copilului.
In septembrie 2015, in cadrul intrunirii ISPCAN de la Bucuresti, presedintele Comisiei pentru Drepturile Copilului din Ucraina a avut ocazia de a-l intalni pe domnul Brasoveanu, care a impartasit din experienta sa in acest domeniu.
In Romania, judetul Bacau este cunoscut in istoricul sau cu o problematica complexa si diversa fiind printre primele din tara in etapa finalizarii acestui proces. Cunoscand toate aceste aspecte si considerand extrem de utila experienta personala si profesionala a acestuia, Administratia Prezidentiala a Ucrainei a adresat invitatia domnului Sorin Brasoveanu in calitate de expert guvernamental prin Ministerul Afacerilor Externe – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare,
In cadrul acestor intruniri, va fi prezentata experinta judetului Bacau ca model de buna practica in domeniul dezinstitutionalizarii copilului, vor avea loc dezbateri pe tema reformei sistemului de protectie a copilului (etapele si actiunile de coordonare), primii pasi in reforma sistemului de protectie a copilului, necesitatea infiintarii unor grupuri de lucru, in etapele urmatoarele, la nivelul serviciilor sociale si educationale din Ucraina.
Pentru institutia noastra si pentru judetul Bacau, aceasta invitatie este extrem de onoranta si vine sa aduca un plus de recunoastere eforturilor depuse in peste 20 de ani de munca asidua si de experienta acumulata, in care DGASPC Bacau a facut mereu pionierat in domeniul protectiei copilului.