Vizita reprezentantilor Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau au participat la vizita reprezentantilor Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, Basil Rodriguez si Amirhossein Yarparvar, experti in domeniul sanatatii si nutritiei

Miercuri, 31 august 2016, s-au aflat intr-o vizita de lucru in judetul Bacau, reprezentantii Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, Basil Rodriguez si Amirhossein Yarparvar, experti in domeniul sanatatii si nutritiei. Reprezentantii Biroului Regional au fost insotiti de Voica Pop si Bobala Koo, din cadrul Biroului UNICEF Romania.

Datorita succesului proiectului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii” si abordarilor inovative folosite, reprezentantii Biroului Regional au fost interesati sa afle direct de la cei implicati in proiect principalele rezultate precum si provocarile intampinate, cauzele si solutiile care au fost definite pentru a le depasi.

Pe agenda de lucru s-a aflat o vizita in comuna Blagesti si o intalnire la Consiliul Judetean Bacau cu reprezentantii institutiilor partenere in acest proiect.

In comuna Blagesti, vizita a debutat cu o intalnire la sediul Primariei in cadrul careia reprezentantii autoritatii locale si lucratorii comunitari au prezenta modalitatea in care functioneaza modelul pachetului minim de servicii(de la accesarea mai usoara a serviciilor de sanatate si inscrierea pe lista medicului de familie, pana la obtinerea certificatului de nastere), dar si provocarile existente pe plan local. La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai DGASPC Bacau, DSP si ISJ, institutii partenere in acest Proiect.

Programul a continuat cu vizitarea a doua familii care beneficiaza de servicii sociale integrate in cadrul Proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”, un bun prilej pentru a prezenta concret beneficiile si impactul furnizarii serviciilor integrate la nivelul comunitatii.

Ziua a continuat cu intalnirea gazduita de Consiliul Judetean Bacau si prezidata de Presedintele Consiliului Judetean, dl Sorin Brasoveanu. La aceasta intalnire au fost prezenti reprezentanti ai DGASPC Bacau, ai Directiei de Sanatate Publica a Judetului Bacau, Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Colegiului Medicilor, Ordinului Asistentilor Medicali, filiala Bacau, precum si coordonatorii activitatilor locale din domeniul medical, social si educativ.

Intalnirea a avut ca obiectiv, familiarizarea reprezentantilor Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, cu modelul de servicii integrate la nivelul comunitatii, dezvoltat in parteneriat de UNICEF si institutiile judetene cu responsabilitati in domeniul protectiei sociale, sanatatii si educatiei. Reprezentantii Biroului Regional UNICEF au interactionat cu reprezentantii auinstitutiilor mentionate, au adresat intrebari si au aflat informatii despre modalitatea de organizare si functionarea, specificul activitatii si perspectiva acestora privind functionarea modelului serviciilor integrate.

In acest context, interventia domnului Sorin Birladeanu, Director DGASPC Bacau, a subiniat faptul ca, in majoritatea cazurilor, copiii si familiile acestora se confrunta cu mai multe tipuri de lipsuri, motiv pentru care se impune o abordare intersectoriala, asa cum este promovata de modelul serviciilor integrate: ”Este un model pe care-l astepam de ceva vreme si este ceea trebuie pentru a realiza eficient si eficace prevenirea separarii copilului de familia. Modelul trebuie asumat de catre autorotatile publice locale dar cel mai important este faptul ca am reusit sa colaboram tóate cele 3 sectoare”.

La finalul intalnirii, multumind celor prezenti, oaspetii au subliniat faptul ca este pentru prima data cand intalnesc cu adevarat un model de functionare integrata a serviciilor ( social-sanatate-educatie) si cu siguranta sunt tari care si-ar dori sa-l implementeze.

Despre Pachetul minim de servicii( http://www.unicef.ro/wp-content/uploads/Brosura-pachet-minim-de-servicii.pdf):

Concret, pachetul cuprinde o serie de servicii in domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei care pot fi acordate la nivelul comunitatii, avand un caracter universal. Si, desi poate fi accesat de orice familie, acesta vizeaza in special copiii cei mai vulnerabili si familiile lor.

Prin aceste servicii, se urmareste prevenirea si abordarea timpurie a unor probleme precum: violenta, saracia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, lipsa accesului la prestatiile banesti, abandonul scolar etc. prin intermediul unei echipe de lucratori comunitari care trebuie sa existe in fiecare comunuate, format din cel putin un asistent social, un asistent medical comunitar si un consilier scolarm care in stransa colaborare, pot stabili nevoile pe care le au copiii vulnerabili si familiile lor, in functie de acestea urmand sa fie acordate ulterior serviciile.

Pachetul Minim de Servicii are un buget de 5,3 milioane euro si este parte a modelului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar” – Servicii Comunitare pentru Copii, o iniţiativa finanţata de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi din fonduri proprii UNICEF (2 milioane de euro).

Prin modelul testat in cele 45 comunitati din Bacau, UNICEF Romania sprijina practic 53.000 copii, inclusiv prin furnizarea de servicii sociale si medicale pentru 19.000 copii si asigurarea accesului la o educatie incluziva de calitate pentru 21.000 copii.