Ziua Internațională a Copiilor Străzii

Ziua Internațională a Copiilor Străzii

Începând din 1998, în întreaga lume, pe data de 21 martie este sarbatorita Ziua Internațională a Copiilor Străzii, instituită prin rezoluția Forumului Internațional „Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia. Încă de la înființarea serviciilor destinate copiilor străzii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău sărbătorește, împreună cu beneficiarii săi, această zi specială, prin acțiuni stradale, campanii orientate către membrii comunității,ateliere de lucru si activitati distractive si de socializare, destinate copiilor.

Anul acesta, de ziua lor, copiii din cadrul centrelor de urgență, respectiv Îngerașii lui Morcoveață ( cum au fost numiți de jurnaliștii ieșeni) și ai Centrului de primire în regim de urgență vor petrece, de ziua lor, la un loc de joaca, amenajat în comunitate, dupa care vor fi protagoniștii unei seri de karaoke și dans, organizate în centrele care, pentru o perioadă, au devenit casa lor.

O zi a copiilor care trăiesc pe stradă reprezintă, pentru instituția noastră, o invitaţie la reflecţie, la autocontrol, cel puţin al limbajului, făcându-se apel la capacitatea fiecaruia dintre noi, de a înțelege că, dincolo de etichetele “aurolac” și “boschetar” se află niste copii speciali, cu traume, sentimente, speranţe și multe vise asemănătoare, cu ale noastre. Acești copii nu au nevoie de ajutor material oferit în stradă, ci pot beneficia de serviciile de specialitate ale centrelor noastre.