Componenta adult
Obiect de activitate: realizarea ansamblului de masuri, programe, activitati profesionale, servicii specializate de protejare a persoanelor, familiilor, grupurilor si comunitatilor cu probleme speciale, aflate in dificultate si intr-un grad de risc social, care nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal si decent de viata.
Serviciile de asistenta sociala se adreseaza urmatoarelor categorii de persoane:
- persoane cu handicap;
- persoane singure;
- persoane varstnice;
- oricare persoana aflata in nevoie.
Mai concret, Directia Protectie Persoane Adulte vine in ajutorul celor defavorizati prin:
- Evaluarea persoanelor cu nevoi (institutionalizate si neinstitutionalizate), elaborarea planurilor individuale de interventie si stabilirea nevoilor acestora.
- Acordarea de support material si financiar persoanelor aflate in nevoie;
- Asigurarea de servicii de consultanta juridica si consiliere psihologica;
- Infiintarea de servicii comunitare alternative.
- Formarea/perfectionarea retelelor de asistenti personali si asistenti sociali care asigura asistenta si ingrijire persoanelor cu handicap si celor varstnici.
- Implementarea si monitorizarea respectarii legislatiei privitoare la accesibilizarea mediului fizic.
- Promovarea unor masuri sociale de protectie bazate pe respectarea drepturilor omului, privind egalizarea sanselor de participare a persoanelor cu handicap la viata economica si sociala a comunitatii, combaterea discriminarii si a excluziunii sociale.
- Sensibilizarea si informarea opiniei publice asupra drepturilor persoanelor cu handicap de a avea acces la educatie, orientare si formare profesionala si participare la viata sociala, in scopul imbunatatirii atitudinii si a comportamentului faţa de aceasta categorie de persoane.
- Initierea unor proiecte cu asociatii, institutii publice de protectie speciala si invatamant special, organizatii neguvernamentale din Romania si din alte tari, in domeniul protectiei speciale a persoanelor cu handicap si a persoanelor varstnice.
- Promovarea principiului transparentei si al antrenarii tuturor organismelor implicate in sistemul de furnizare a serviciilor, in scopul cresterii calitatii vietii si reintegrarii sociale a persoanelor defavorizate.