Complexul de servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati „Costache Negri” Targu Ocna
Centrul de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte cu dizabilitati
Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati
Locuințe Maxim Protejate
- Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte cu Dizabilități
- Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Dizabilități
- Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati
- Locuinte maxim protejate
Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Costachi Negri” Târgu Ocna înființat conform Hotărârii CJ Bacău nr. 189 din 19.09.2022 cuprinde următoarele servicii, după cum urmează:
- Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități cu o capacitate aprobată de 50 locuri.
- Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Târgu Ocna cu o capacitate aprobată de 50 locuri.
- Locuința Maxim Protejată „Corina” cu o capacitate aprobată de 8 locuri.
- Locuința Maxim Protejată „Maria” cu o capacitate aprobată de 8 locuri.
- Locuința Maxim Protejată „Sorin” cu o capacitate aprobată de 8 locuri.
- Locuința Maxim Protejată „Ștefan cel Mare” cu o capacitate aprobată de 6 locuri.
În luna noiembrie a anului 2007 a luat fiinţă Centrul de Îngrijire şi Asistenţă a Persoanei cu Dizabilităţi “Costache Negri” Târgu Ocna conform Hotârârii Consiliului Județean Bacău nr. 176 / 30.11.2007. Parte componentă a schemei de Granturi pentru Reforma Instituţională în sectorul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, acest proiect a vizat restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanei cu Handicap Ungureni.
Scopul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități este de a asigura accesul persoanelor adulte cu dizabilităţi, pe o perioadă determinată (în funcţie de tipul şi nevoile individuale ale beneficiarilor) la servicii de găzduire, îngrijire şi asistenţă de specialitate, prin asigurarea unor activităţi de recreere-socializare, recuperare, consiliere, dezvoltarea unor deprinderi de autonomie personală şi socială, sprijin în depăşirea situaţiilor cotidiene dificile / frustrante.
Centrul asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii:
- Servicii de cazare
- Servicii de îngrijire
- Servicii de asistență medicală
- Servicii recuperare și reabilitare: asistență socială, sprijin psihologic, ergoterapie
- kinetoterapie, reintegrare familială și comunitară, promovare relații sociale.
La admiterea în centru, fiecărui beneficiar îi este întocmit un Contract de furnizare a serviciilor, semnat de ambele părţi. Totodată, în funcţie de veniturile beneficiarului/familiei, dar și de drepturile și facilitățile beneficiarului și ținând cont de încadrarea în grad de handicap, se calculează contribuţia lunară şi se semnează un angajament de plată.
Toate activitățile se desfășoară conform recomandărilor specialiștilor în urma evaluării / reevaluării beneficiarilor și Programului zilnic de activități, ținând cont de Programul individual de Reabilitare și integrare socială, Planul Individual de Servicii și Planul Personalizat fiind axate pe: menținerea/îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, formarea/dezvoltarea/menținerea capacității de autoîngrijire și autoservire ( implicarea beneficiarilor în realizarea igienei zilnice, exersarea deprinderilor de hrănire corectă, folosirea adecvată a veselei și a tacâmurilor etc).
Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati este situat în oraşul Târgu Ocna, astfel încât prin amplasarea sa sunt create premisele unui acces facil al beneficiarilor din instituţie la serviciile din comunitate (medicale, sociale, culturale etc.).
Serviciile oferite în cadrul Centrului de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati sunt:
Serviciile de cazare:
Fiecare beneficiar deţine un spaţiu personal într-o cameră plăcută, intimă şi confortabilă, cu o ambianţă familială. Garsonierele si camerele apartamentelor oferă accesibilitate şi siguranţă persoanelor cu handicap (uşile nu au praguri la parter, sunt suficient de largi pentru manevrarea echipamentelor necesare, spaţiul dintre paturi fiind destul de mare pentru a permite accesul fotoliului rulant, pardoseala este aderentă, uşor de igienizat).
Servicii de preparare şi servire a hranei:
Centrul asigură beneficiarului condiţii de hrană conform nevoilor şi preferinţelor, cu respectarea normelor legale în vigoare. Beneficiarul primeşte o alimentaţie adecvată, asigurându-se trei mese complete pe zi şi două gustări. Hrana corespunde normelor legale sub raport caloric, calitativ, cantitativ, atunci cind este cazul beneficiarii primind hrana dietetica pe baza recomandărilor medicului. Centrul asigura meniuri variate de la o zi la alta, tinandu-se cont pe cat posibil de preferintele beneficiarilor şi preparate conform unui reţetar. Beneficiarul este sprijinit de personal, să-şi formeze deprinderi şi abilităţi adecvate preparării unor meniuri în funcţie de abilităţile acestuia.
Servicii de socializare, activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber:
Beneficiarul are posibilitatea de a participa la diverse activităţi de socializare, petrecerea timpului liber, pentru stimularea comunicării / relaţionării cu cei din jur, a învăţa comportamente pozitive în colectivitate, prin:
- participare la expoziţii organizate cu diferite prilejuri;
- participarea la excursii şi drumeţii în împrejurimi şi la diferite obiective turistice;
- participarea la diverse activităţi culturale care au loc în comunitate şi activităţi de dezvoltare spirituală;
- jocuri prin care să dobândească unele capacităţi şi experienţe noi, să îşi cultive spiritul de observaţie, memoria, atenţia, gândirea dar şi spiritul artistic;
În cadrul centrului, beneficiarul are posibilitatea să desfăşoare următoarele activităţi de socializare:
- organizarea şi sărbătorirea zilelor onomastice;
- concursuri cu diverse teme ( întreceri sportive, de îndemânare, proverbe şi ghicitori, etc.)
- activităţi de grup ( dans, muzică, concursuri ) derulate în centru sau cu participarea unor beneficiari din alte centre;
- plimbări în aer liber;
- jocuri simple.
Servicii de realizare a igienei personale şi ajutor în efectuarea activităţilor instrumentale ale vieţii zilnice:
Beneficiarul primeşte obiecte de igienă personală (săpun, şampon, periuţă de dinţi, pastă de dinţi, hârtie igienică, prosoape) , centrul oferind posibilitatea acestuia de a utiliza obiecte de igienă proprii.
Lenjeria de pat, hainele şi lenjeria personală a beneficiarului este spălată periodic sau ori de câte ori este cazul; Beneficiarul care nu se poate îngriji singur este ajutat în efectuarea activităţilor instrumentale ale vieţii zilnice (spălat parţial sau total, bărbierit, pieptănat,îmbrăcat/dezbrăcat, încălţat/descălţat,deplasare în interiorul camerei).
Serviciile de asistenţă medicală:
Centrul asigură fiecărui beneficiar activităţi de supraveghere şi menţinere a sănătăţii: evaluări/control medical periodic şi la nevoie, tratamente, igienă şi îngrijire personală, alimentaţie şi dietă, îndrumare, sprijin şi consiliere pe probleme de sănătate, activitate fizică şi repaus, educaţie pentru sănătate (sexuală, contraceptivă, împotriva consumului de băuturi alcoolice, etc), profilaxia îmbolnăvirilor, facilitarea accesului la servicii specializate, colaborarea cu diferite instituţii sanitare. Unitatea dispune de un cabinet medical cu program permanent, unde îşi desfăşoară 5 asistenti medicali, asigurându-se necesarul de medicamente pentru beneficiari.
Serviciile de asistenţă socială:
Serviciile de asistenţă socială sunt asigurate de 2 asistenţi sociali care îşi desfăşoară activitatea pe următoarele coordonate:
- păstrarea/completarea/reactualizare dosarelor sociale şi a documentelor când situaţia o cere;
- efectuarea evaluării/reevaluării sociale a beneficiarilor; completarea planului personalizat, în cadrul echipei multidisciplinare;
- în funcţie de cerinţele generale şi specifice ale beneficiarilor, efectuează activităţi de recuperare prin tehnici de intervenţie specifice (terapie ocupaţională, socioterapie, consiliere individuală, activităţi de socializare/recreativ-culturale, etc.;
- asigură consiliere şi suport familiei în vederea menţinerii relaţiei cu beneficiarul şi a reintegrării familiale şi comunitare a acestuia;
- consiliere în ceea ce priveşte formarea deprinderilor de a-şi organiza singuri viaţa: crearea şi consolidarea deprinderilor de autogospodărire, oferirea de servicii de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a beneficiarilor;
- acţiuni de prevenire şi combatere a manifestărilor de indaptare socială.
Serviciile de sprijin psihologic:
Componentele fundamentale ale asistenţei psihologice sunt:
- cunoaşterea particularităţilor specifice dezvoltării psihice a persoanei şi a tuturor componentelor personalităţii;
- atitudinea şi reacţiile persoanei în raport cu deficienţa sau cu incapacitatea sa şi în relaţiile cu cei din jur;
- modul de manifestarea a comportamentului în diferite situaţii;
- identificarea disfuncţiilor la nivel psihic;
- identificarea căilor de recuperare/compensare a funcţiilor psihice afectate;
- asigurarea unui cadru de securitate şi confort afectiv pentru menţinerea echilibrului psihic şi – dezvoltarea armonioasă a personalităţii.
Planul personalizat pe coordonata psihologică este realizat de 1 psiholog,care asigură evaluarea psihologică/reevaluarea, elaborarea şi implementarea planului individualizat de servicii şi desfăşoară următoarele tipuri de activităţi terapeutice:
- terapie psiho-motrică şi de abilitare manuală
- organizarea conduitelor şi structurarea perceptiv-motorie;
- terapie prin învăţare (reprezentare, dezvoltarea imaginaţiei, dezvoltarea atenţiei, memoriei, inteligenţei, creativităţii);
- oferirea de consiliere psihologică individuală
Serviciile de ergoterapie:
În vederea asigurării continuităţii serviciilor acordate, Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati oferă beneficiarilor posibilitatea implicării în activităţi ergoterapeutice. Acţiunea ergoterapeutului se exercită în următoarele direcţii:
- formarea deprinderilor de viaţă cotidiană;
- cultivarea capacităţilor şi aptitudinilor pentru muncă;
- menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale;
- stimularea capacităţilor creatoare şi dezvoltarea unor deprinderi practice noi care să constituie baza de plecare a unei eventuale re/profesionalizări;
- cultivarea respectului pentru activitate;
- preţuirea rezultatelor activităţii dezvoltarea unor forme noi, pozitive de comunicare interpersonală;
- cultivarea autocontrolului, educarea capacităţii de acţiune;
- integrarea într-o echipă de muncă; stimularea spiritului de competiţie între membrii grupului.
Serviciile de kinetoterapie:
În vederea recuperării şi reabilitării beneficiarilor, activitatea se desfăşoară într-o sală de kinetoterapie corespunzător dotată. Obiectivele generale ale recuperării prin kinetoterapie sunt centrate pe:
- combaterea durerilor aparente;
- corectarea şi hipercorectarea posturilor vicioase prin posturări corective şi hipercorective cu caracter antalgic prin coordonare şi autocoordonare;
- relaxarea şi decontracturarea musculară şi articulară a regiunilor contractate de natură atone sau spastice prin mijloace şi tehnici de kinetoterapie;
- dezvoltarea mobilităţii articulare, stabilităţii, mobilităţii controlate; promovarea unei reacţii de echilibru în balans, abilităţii prin dinamica de ghidare a membrelor superioare sau inferioare prin stabilitate;
- reechilibrarea sistemului nervos vegetativ;
- reeducarea echilibrului în toate poziţiile şi activităţile de mişcare;
- tonifierea musculaturii afectate în regim de scurtare şi de alungire;
- reeducarea sensibilităţii şi a propriocepţiei;
- prevenirea contracturilor şi retracturilor musculare şi articulare.
Locuința Maxim Protejată „Corina”
- Adresă: municipiul Onești, strada Uzinei, nr. 19 A, județ Bacău.
Ca urmare a reorganizării Centrului de Servicii Sociale „Alexandra“ Onești, conform Hotărârii CJ Bacău nr. 177 / 24.07.2019, începând cu data de 01.08.2019, se aprobă înființarea Locuinței Maxim Protejată ”Corina” în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna.
Conform Hotărârii Consiliului Județean Bacău nr. 209 / 29.10.2021 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, se aprobă înființarea Complexului de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna prin reoganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna .
Scopul serviciului social Locuința Maxim Protejată ”Corina” este de furnizarea de servicii sociale specializate de tip rezidențial persoanelor adulte cu handicap, pe o perioadă determinată / nedeterminată, respectând principiile egalității de șanse, tratamentului egal, nediscriminatoriu și transparenței.
LMP Corina asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii:
- Servicii de cazare
- Servicii de îngrijire
- Servicii de asistență medicală
- Servicii de recuperare și reabilitare: asistență socială, sprijin psihologic, ergoterapie,
kinetoterapie, reintegrare familială și comunitară, promovare relații sociale, educaționale.
La admiterea în LMP, fiecărui beneficiar îi este întocmit un Contract de furnizare a serviciilor, semnat de ambele părţi. Totodată, în funcţie de veniturile beneficiarului/familiei, dar și de drepturile și facilitățile beneficiarului și ținând cont de încadrarea în grad de handicap, se calculează contribuţia lunară şi se semnează un angajament de plată.
Toate activitățile se desfășoară conform recomandărilor specialiștilor în urma evaluării / reevaluării beneficiarilor și Programului zilnic de activități, ținând cont de Programul individual de Reabilitare și integrare socială, Planul Individual de Servicii și Planul Personal de Viitor fiind axate pe: menținerea/îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, formarea/dezvoltarea/menținerea capacității de autoîngrijire și autoservire (implicarea beneficiarilor în realizarea igienei zilnice, exersarea deprinderilor de hrănire corectă, folosirea adecvată a veselei și a tacâmurilor etc).
Locuința Maxim Protejată „Maria”
- Adresă: municipiul Onești, strada Avântului, nr. 12 A, județ Bacău.
Ca urmare a reorganizării Centrului de Servicii Sociale „Alexandra“ Onești, conform Hotărârii CJ Bacău nr. 177 / 24.07.2019, începând cu data de 01.08.2019, se aprobă înființarea Locuinței Maxim Protejată ”Maria” în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna.
Conform Hotărârii Consiliului Județean Bacău nr. 209 / 29.10.2021 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, se aprobă înființarea Complexului de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna prin reoganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna .
Scopul serviciului social Locuința Maxim Protejată ”Maria” este de furnizarea de servicii sociale specializate de tip rezidențial persoanelor adulte cu handicap, pe o perioadă determinată / nedeterminată, respectând principiile egalității de șanse, tratamentului egal, nediscriminatoriu și transparenței.
LMP Maria asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii:
- Servicii de cazare
- Servicii de îngrijire
- Servicii de asistență medicală
- Servicii de recuperare și reabilitare: asistență socială, sprijin psihologic, ergoterapie,
kinetoterapie, reintegrare familială și comunitară, promovare relații sociale, educaționale.
La admiterea în LMP, fiecărui beneficiar îi este întocmit un Contract de furnizare a serviciilor, semnat de ambele părţi. Totodată, în funcţie de veniturile beneficiarului/familiei, dar și de drepturile și facilitățile beneficiarului și ținând cont de încadrarea în grad de handicap, se calculează contribuţia lunară şi se semnează un angajament de plată.
Toate activitățile se desfășoară conform recomandărilor specialiștilor în urma evaluării / reevaluării beneficiarilor și Programului zilnic de activități, ținând cont de Programul individual de Reabilitare și integrare socială, Planul Individual de Servicii și Planul Personal de Viitor fiind axate pe: menținerea/îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, formarea/dezvoltarea/menținerea capacității de autoîngrijire și autoservire (implicarea beneficiarilor în realizarea igienei zilnice, exersarea deprinderilor de hrănire corectă, folosirea adecvată a veselei și a tacâmurilor etc).
Locuința Maxim Protejată „Sorin”
- Adresă: municipiul Onești, strada Avântului, nr. 11, județ Bacău.
Ca urmare a reorganizării Centrului de Servicii Sociale „Alexandra“ Onești, conform Hotărârii CJ Bacău nr. 177 / 24.07.2019, începând cu data de 01.08.2019, se aprobă înființarea Locuinței Maxim Protejată ”Sorin” în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna.
Conform Hotărârii Consiliului Județean Bacău nr. 209 / 29.10.2021 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, se aprobă înființarea Complexului de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna prin reoganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna .
Scopul serviciului social Locuința Maxim Protejată ”Sorin” este de furnizarea de servicii sociale specializate de tip rezidențial persoanelor adulte cu handicap, pe o perioadă determinată/nedeterminată, respectând principiile egalității de șanse, tratamentului egal, nediscriminatoriu și transparenței.
LMP Sorin asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii:
- Servicii de cazare
- Servicii de îngrijire
- Servicii de asistență medicală
- Servicii de recuperare și reabilitare: asistență socială, sprijin psihologic, ergoterapie,
kinetoterapie, reintegrare familială și comunitară, promovare relații sociale, educaționale.
La admiterea în LMP, fiecărui beneficiar îi este întocmit un Contract de furnizare a serviciilor, semnat de ambele părţi. Totodată, în funcţie de veniturile beneficiarului/familiei, dar și de drepturile și facilitățile beneficiarului și ținând cont de încadrarea în grad de handicap, se calculează contribuţia lunară şi se semnează un angajament de plată.
Toate activitățile se desfășoară conform recomandărilor specialiștilor în urma evaluării / reevaluării beneficiarilor și Programului zilnic de activități, ținând cont de Programul individual de Reabilitare și integrare socială, Planul Individual de Servicii și Planul Personal de Viitor fiind axate pe: menținerea/îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, formarea/dezvoltarea/menținerea capacității de autoîngrijire și autoservire (implicarea beneficiarilor în realizarea igienei zilnice, exersarea deprinderilor de hrănire corectă, folosirea adecvată a veselei și a tacâmurilor etc).
Locuința Maxim Protejată „Ștefan cel Mare”
- Adresă: municipiul Onești, strada Ștefan cel Mare, nr. 29, județ Bacău.
Ca urmare a reorganizării Centrului de Servicii Sociale „Alexandra“ Onești, conform Hotărârii CJ Bacău nr. 177 / 24.07.2019, începând cu data de 01.08.2019, se aprobă înființarea Locuinței Maxim Protejată ”Ștefan cel Mare” în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna.
Conform Hotărârii Consiliului Județean Bacău nr. 209 / 29.10.2021 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, se aprobă înființarea Complexului de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna prin reoganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor cu Dizabilități “Costache Negri” Târgu Ocna .
Scopul serviciului social Locuința Maxim Protejată ”Ștefan cel Mare” este de furnizarea de servicii sociale specializate de tip rezidențial persoanelor adulte cu handicap, pe o perioadă determinată/nedeterminată, respectând principiile egalității de șanse, tratamentului egal, nediscriminatoriu și transparenței.
LMP Ștefan cel Mare asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii:
- Servicii de cazare
- Servicii de îngrijire
- Servicii de asistență medicală
- Servicii de recuperare și reabilitare: asistență socială, sprijin psihologic, ergoterapie,
kinetoterapie, reintegrare familială și comunitară, promovare relații sociale, educaționale.
La admiterea în LMP, fiecărui beneficiar îi este întocmit un Contract de furnizare a serviciilor, semnat de ambele părţi. Totodată, în funcţie de veniturile beneficiarului/familiei, dar și de drepturile și facilitățile beneficiarului și ținând cont de încadrarea în grad de handicap, se calculează contribuţia lunară şi se semnează un angajament de plată.
Toate activitățile se desfășoară conform recomandărilor specialiștilor în urma evaluării / reevaluării beneficiarilor și Programului zilnic de activități, ținând cont de Programul individual de Reabilitare și integrare socială, Planul Individual de Servicii și Planul Personal de Viitor fiind axate pe: menținerea/îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, formarea/dezvoltarea/menținerea capacității de autoîngrijire și autoservire (implicarea beneficiarilor în realizarea igienei zilnice, exersarea deprinderilor de hrănire corectă, folosirea adecvată a veselei și a tacâmurilor etc).