Complexul de servicii pentru intervenție specializată în domeniul protecției familiei și a drepturilor copilului Bacău
Date de contact
Complexul de Servicii pentru Intervenţie Specializata in Domeniul Protecţiei Familiei şi a Drepturilor Copilului Bacau se organizeaza şi funcţioneaza ca o componenta funcţionala in structura Direcţiei Generale de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Bacau, aflata in subordinea Consiliului Judeţean Bacau, in baza Hotararii CJ Bacau nr. 116 /2013.
Structura
Complexul de Servicii pentru Intervenţie Specializata in Domeniul Protecţiei Familiei şi a Drepturilor Copilului Bacau se organizeaza in urmatoarele structuri funcţionale:
- Compartimentul de prevenire şi combatere a violenţei domestice;
- Compartimentul de asistenţa pentru victimele adulte ale traficului de persoane;
- Compartimentul de consiliere şi sprijin pentru parinţi şi copii;
- Compartimentul evaluare și asistență medico-socială
Componenta
- Compartimentul de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice
- Compartimentul pentru prevenire si combatere a violentei domestice
- Compartimentul de consiliere si sprijin pentru parinti si copii
- Compartimentul de asistenta, consiliere si spirjin in situatii de trafic si repatrieri pentru copii si familii
- Centrul de consiliere pentru agresori Bacau
- Compartimentul evaluare si asistenta medico-sociala
Descrierea serviciului
Compartimentul de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice funcționează în cadrul Complexului de Servicii pentru Intervenție Specializată în Domeniul Protecției Familiei și a Drepturilor Copilului.
Cazurile beneficiarilor victime ale violenței domestice sunt instrumentate de către specialiștii compartimentului conform unor proceduri specifice, activitățile vizând:
- evaluarea inițială a situaţiei;
- planificarea intervenţiei semnalate;
- intervenţie și furnizarea serviciilor sociale de specialitate;
- monitorizarea si evaluarea periodică;
- evaluarea finală si închiderea cazului.
Activitățile Compartimentului vizează și asistarea minorilor de către psihologi desemnați în procedura de audiere la solicitările instanțelor de judecată/ Parchete de pe lângă judecătorii/ secții de poliție, etc. Minorii sunt asistați de psiholog având calități de părți vătămate, martori, suspecți, inculpați, aceștia primind suport psihologic și sprijin de specialitate în funcție de nevoile și acordul acestora, respectiv al reprezentantului legal.
De asemenea o altă categorie de beneficiari o reprezintă victimele unor infracțiuni. Aceștia, în funcție de nevoi, primesc sprijin pentru reintegrarea socială.
Misiunea Compartimentului de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice este de a furniza servicii complexe categoriilor de beneficiari cuprinse și își desfășoară activitatea în baza Hotărârii CJ Bacău nr. 224/ 29.08.2024, cu respectarea standardelor minime de calitate aplicabile şi a asigurării accesului persoanelor beneficiare la informaţii privind condiţiile de admitere, serviciile oferite pentru depășirea situației de criză și creşterea calităţii vieţii, evaluare şi suport psihologic, consiliere socială și psihologică, diminuarea situaţiilor care pot pune în pericol integritatea fizică şi psihică a beneficiarilor.
Pentru realizarea obiectivele propuse în rezolvarea cazurilor s-au stabilit metode şi tehnici de evaluare şi intervenţie, precum şi instrumente de lucru specifice, în funcție de fiecare caz în parte.
Intervenţia specializată se axează pe acordarea de servicii specializate (consiliere socială, consiliere psihologică, orientare profesională si/sau vocaţională, mediere, etc.) oferite în cadrul compartimentului – se acordă într-un mediu securizant, fie în familie sau în cadrul sediului compartimentului.
Compartimentul de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestic promovează participarea beneficiarilor, inclusiv a copiilor, la luarea deciziilor care îi privesc şi derularea activităţilor.
Informații de contact:
Sediul serviciului social este în mun. Bacău, Bacău, str. Vulturului nr.5, tel. 0722.568.237
e-mail: [email protected].
Activitățile desfăşurate în cadrul Compartimentului de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice:
- consiliere socială/ psihologică în reducerea fenomenului de violență din familie și violență domestică;
- consiliere psihologică pentru reducerea comportamentului violent și sau delicvent a categoriei de beneficiari- minori ce au săvârșit fapte penale și nu răspund penal;
- educație și consiliere privind dezvoltarea abilităților de viață independentă și proactivă;
- sprijin pentru reabilitare, reinserție și integrare socială;
- acordarea de sprijin și informare în ceea ce privește accesarea unor servicii pentru sănătate, unor servicii educaționale sau a unor programe de școlarizare adecvate și care să corespundă nevoilor acestora.
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul Compartimentului de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice sunt:
- minori implicați în procedura de audiere în procese ale instanțelor de judecată/ cercetări în dosare penale ale secțiilor de poliție/ Judecătorii/ Tribunale / Parchete de pe lângă judecătorii;
- minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal;
- minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ conf. art 113 Limitele răspunderii penale Codul Penal LEGE nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal. Minoritatea făptuitorului – cauză de neimputabilitate – este reglementată în art. 27 C. pen. Potrivit acestui text, „Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de un minor, care la data comiterii acesteia nu îndeplinea condiţiile legale pentru a răspunde penal”. Minoritatea făptuitorului, cauză de neimputabilitate, poate fi definită ca acea stare în care se găseşte făptuitorul minor, care în momentul săvârşiri unei fapte prevăzute de legea penală nu împlinise vârsta minimă necesară, potrivit legii, pentru a putea răspunde penal;
- victime adulte ale violenței domestice;
- victime adulte ale infracțiunilor, care poate fi orice persoană fizică care a suferit un prejudiciu,
de orice natură, inclusiv o vătămare a integrității sale fizice, mintale sau emoționale sau
un prejudiciu economic, cauzat în mod direct de o infracțiune, precum și membrii familiei
unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni și care au suferit prejudicii în urma
decesului persoanei respective. Serviciile de sprijin și protecție acordate victimei infracțiunii ori membrilor familiei acesteia se asigură gratuit, la solicitarea victimei ori membrilor familiei acesteia. Solicitarea pentru servicii de sprijin și protecție se adresează Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, dar poate fi adresată și direct unui furnizor privat ori public de servicii sociale, situație în care furnizorul are obligația de a informa, în scris, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
În cadrul Compartimentului pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor beneficiarilor li se acordă asistenţă socială și psihologică. Activitatea compartimentului se desfășoară cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.
Programul de lucru al Compartimentului de audiere și consiliere pentru copilul care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal, de prevenire și sprijin pentru victimele infracțiunilor și pentru victimele violenței domestice este:
Luni – Joi între orele 07.30 – 16.00
Vineri între orele 07.30 – 13.30.
Date de contact
Compartimentul pentru prevenire și combatere a violenței domestice acorda sprijin şi consiliere victimelor violenţei intrafamiliale, pentru a face faţa dificultaţilor cu care acestea se confrunta, pentru dezvoltarea competenţelor psihosociale şi pentru soluţionarea sau ameliorarea situaţiilor de criza, precum şi creşterea calitaţii vieţii victimelor prin medierea conflictelor în familie şi totodată diminuarea situaţiilor care pot pune în pericol integritatea fizica şi psihica a acestora.
Compartimentul pentru prevenire și combatere a violenței domestice asigură informarea publicului larg, a specialiştilor precum şi a potenţialilor beneficiari despre activităţile desfăşurate şi serviciile oferite în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice. Specialiștii compartimentului vor desfășura campanii de informare către publicul larg, comunitate precum şi pentru specialiştii implicați în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice cu privire la activităţile şi serviciile oferite.
Date de contact
Misiunea compartimentului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din cadrul DGASPC Bacău este de a sprijini şi asista părinţii/potenţialii părinţi pentru a face faţă dificultăţilor psihosociale care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa, şi sprijină copiii atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora.
Serviciile oferite sunt: servicii specializate de asistență social, servicii de consiliere psihologică şi evaluare psihologică.
Date de contact
Misiunea Compartimentului este intervenţia specializată pe cazurile de trafic, prin aplicarea de către specialişti a unui ansamblu de măsuri şi acţiuni necesare, care sunt luate în vederea depăşirii şi rezolvării situaţiei de criză sau dificultate în care se află o victimă adultă a traficului de persoane.
Beneficiarul compartimentului poate fi orice persoană fizică vătămată despre care există informaţii că a suferit o vătămare fizică sau psihică, o suferinţă emoţională, o pierdere economică sau o vătămare gravă a drepturilor sale fundamentale, prin acţiuni sau inacţiuni care încalcă legislaţia penală în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane. În cadrul Compartimentului, victimelor infracţiunilor de trafic de persoane li se acordă o protecţie şi o asistenţă specială, fizică, juridică şi socială.
Servicii acordate în cadrul compartimentului de asistență pentru victimele adulte ale traficului de persoane: – pot include activități de identificare ale nevoii sociale individuale, familiale și de grup, activități de informare despre drepturi și obligații, măsuri și acțiuni de conștientizare și sensibilizare social, măsuri de consiliere, care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situații de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune: suport și asistență pentru victimă și familia sa, recuperare și reabilitare, mediere social, consiliere psihologică în cadrul instituțional, sprijin și orientare pentru integrarea, readaptarea și reconversie profesională.
Descrierea serviciului
Centrul de consiliere pentru agresori funcționează în cadrul Complexului de Servicii pentru Intervenție Specializată în Domeniul Protecției Familiei și a Drepturilor Copilului.
Centrul de consiliere pentru agresori a fost înființat în luna ianuarie 2022 în cadrul Proiectului predefinit ,,Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România „, finanțat prin Mecanismul Norvegian 2014-2021 în cadrul Programului Justiție gestionat de către Ministerul Justiției din România în calitate de Operator de program și implementat la nivel național de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
Serviciul social s-a înființat în baza unui Protocolului de colaborare încheiat între Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Consiliul Județean Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
Misiunea serviciului social ,,Centrul de consiliere pentru agresori,, este de a furniza servicii complexe agresorilor familiali, în vederea corectării comportamentelor agresive și pentru a sprijini reabilitarea și reinserția socială a acestora. Pe termen lung, scopul acestui centru este de a preveni și combate violența domestică prin facilitarea și furnizarea de servicii complexe către agresorii familiali.
Serviciul este licențiat din anul 2022 pentru o perioadă de cinci ani.
Informații de contact:
Sediul serviciului social este în mun. Bacău, strada Milcov, nr, 122/Sc. C/Ap. 4, județul Bacău. Adresa de mail- [email protected].
Activitățile desfăşurate în cadrul Centrului de consiliere pentru agresori:
- consiliere psihologică pentru reducerea comportamentului violent și de control asupra membrilor familiei ;
- educație și consiliere privind dezvoltarea abilităților de viață prosocială;
- controlul furiei și rezolvarea de conflicte;
- sprijin pentru reabilitare, reinserție și integrare socială;
- facilitarea accesului la tratament psihiatric, de dezalcolizare sau dezintoxicare, servicii educaționale a unor programe de formare profesională adecvate și care să corespundă nevoilor
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul „Centrului de consiliere pentru agresori ” sunt:
- agresorii adulţi;
- agresorii adulţi aflaţi în categoria persoanelor dependente.
Programul de lucru este: Luni, Miercuri Joi – 16:30-18:30
Marți – 07:30-09.30
Vineri – 14.00-16.00
Conducerea Complexului
Psiholog ANCUȚA MARIA CIOCAN este Șeful Complexului de Servicii pentru Intervenție Specializată în Domeniul Protecției Familiei și a Drepturilor Copilului în cadrul căruia funcționează Centrul de consiliere pentru agresori.
Structură organizatorică
Personalul centrului este reprezentat de:
- personal de conducere: 1 coordonator centru;
- personal de specialitate: 1 psiholog.
Personalul ce deservește Centrul de consiliere pentru agresori este încadrat cu fracție de normă iar serviciile se acordă pe bază de programare prealabilă la sediul acestuia.
Criterii de eligibilitate
Criterii de includere/elemente importante în vederea accesării programului de consiliere psihologică furnizat în cadrul Centrului de consiliere pentru agresori, respectiv:
- este necesar ca beneficiarul să înțeleagă că are o problemă de furie care este dăunătoare pentru parteneră/copii;
- este necesar ca beneficiarul să își recunoască propria furie/propriul comportament violent și că este răspunderea lui de a se schimba;
- este important ca beneficiarul să prezinte deschidere pentru a putea discuta despre gânduri, simțiri și propriul comportament;
- în cadrul intervenției desfășurate sub formă de grup, este necesar ca beneficiarul să fie deschis față de grup.
Legislație relevantă :
- Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul nr. 28/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice. Anexa 6 – Standarde minime de calitate pentru servicii sociale, organizate ca centre destinate agresorilor familiali.
Date de contact
A. Serviciul Social CENTRUL Maternal
- Prezentare
Serviciul social ,,Centrul Maternal,, , Cod Serviciu 8790 CR-MC-1 este înființat și administrat de furnizorul de servicii sociale Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, licențiat, conform Licenței de funcționare seria LF, nr. 0000638, cu valabilitate din data de 21.06.2022 până la data 22.06.2027, cu sediul în Municipiul Bacău, Str. Vulturului nr. 5 bis, jud. Bacău, telefon 0234588904, email: [email protected].
- Misiune
Serviciile oferite de ,,Centrul Maternal,, vin în întâmpinarea nevoilor familiilor vulnerabile, care prezintă riscul de a-și abandona copiii sau care intenționează să-și instituționalizeze copiii, astfel încât misiunea Centrului presupune prevenirea abandonului sau/și a instituționalizarii copiilor, și implicit, respectarea dreptului fundamental al copilului de a rămâne alături de familia sa naturală.
Misiunea Centrului Rezidenţial Maternal constă în asigurarea protecţiei şi îngrijirii cuplului mamă – copil, precum şi a femeilor gravide aflate în situaţii de dificultate, într-un mediu apropiat de cel familial.
Centrul asigură accesul beneficiarilor, pe o perioadă determinată de maximum 2 ani, la găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea/reintegrarea familială şi socio-profesională.
- Cadrul legal de funcționare
Serviciul social ,,Centrul Maternal,, funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare a serviciilor sociale, reglementat de:
- Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, Legea nr. 272/2004- privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul nr. 81/2019 – privind aprobarea standardelor minine de calitate pentru serviciile sociale organizate ca centre maternale;
- Serviciul social funcționează în cadrul DGASPC Bacău conform Hotărârii Consiliului Județean Bacău nr. 136/20.05.2024, cu modificările ulterioare.
- Servicii oferite
În cadrul Centrului Rezidențial Maternal se acordă mamei și copilului/copiilor , găzduire, ceea ce presupune :
– respectarea și promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiarei;
– respectarea și promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce privește egalitatea de șanse și tratament, autodeterminarea, autonomia și demnitatea personală;
– asigurarea protecției împotriva abuzului și exploatării persoanei beneficiare;
– deschiderea către comunitate;
– ascultarea opiniei persoanei beneficiare și luarea în considerare a acesteia, ținându-se cont după caz de, vărstă, grad de maturitate, de discernământ,etc;
– facilitatea menținerii relațiilor personale ale beneficiarului și a contactelor directe cu frații, părinții,, alte rude sau prieteni,etc;
– promovarea unui model familial de îngrijire a persoanei beneficiare;
– încurajarea inițiativelor individuale ale persoanei beneficiarei și implicarea acesteia în soluționarea situațiilor de dificultate;
– asigurarea unei intervenții specializate, prin echipe pluridisciplinare;
– preocuparea permanentă pentru identificarea soluțiilor de integrare în familie sau comunitate;
– asigurarea găzduirii pentru cuplul mamă-copil/copii, în condiții de securitate, protecție și igienă ;
– asigurarea condițiilor de îngrijire pentru mamă- copil ( hrană, produse de îngrijire personală, articole de îmbrăcăminte, jucării, produse pentru întreținerea igienei în spațiile de locuit,etc);
– acoperirea costurilor pentru fiecare cuplu mamă-copil;
Fiecare cuplu mamă – copil este sprijinit în mod individualizat și personalizat. Pentru fiecare mamă sunt prevăzute activități care să răspundă nevoilor de informare, educare și consiliere privind creșterea și îngrijirea copilului, în baza unui program educațional individualizat.
- Beneficiari
Beneficiarii Centrului Rezidenţial Maternal pot fi mame cu copii aflaţi în risc de separare de familie şi femei gravide aflate în situaţii de dificultate:
- mame singure cu copii/gravide care temporar nu au locuinţă şi/sau care se confruntă cu mari probleme financiare, profesionale şi relaţionale:
– mame cu copii/gravide provenind din familii marginalizate sau dezorganizate incapabile să le ofere nici un fel de suport;
– mame cu copii/gravide victime ale violenţei domestice
- b) cuplu mamă-copil inclus într-un program de restabilire a legăturii familiale, după ce copilul a avut o măsură de protecţie specială.
- c) mame minore cu copii/gravide minore aflate în sistemul de protecţie specială a copilului.
Centrul asigură accesul beneficiarilor, pe o perioadă determinată de maximum 2 ani, la găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea/reintegrarea familială şi socio-profesională.
- Criterii admitere
Admiterea beneficiarilor în centru se realizează conform :
- dispoziției de găzduire temporară emisă de diretorul general al DGASPC Bacău, ca urmare a evaluării inițiale a situației beneficiarei;
- hotărârea de plasament emisă de comisia pentru protecția copilului sau de instața de judecată, în cazul în care mama/gravida este minoră, în risc de separare temporară sau definitivă de părinții săi;
- în cazul minorei gravide care are deja instituită măsura plasamentului sau a plasamentului în regim de urgență.
- Acte necesare admiterii
Actele necesare admiterii în cadrul Centrului Maternal sunt :
- Cererea mamei/gravidei majore sau a reprezentantului legal al mamei/gravidei minore;
- Acte de stare civilă mamă/gravidă și copil( carte de identitate, certificate de naștere);
- Documente medicale ;
- Încetarea serviciilor
Încetarea serviciilor în cadrul Centrului se poate face în următoarele condiții:
- cuplul mamă-copil părăsește Centrul în condiții de siguranță și protecție;
- perioada de rezidență este determinată, conform contractului de servicii sociale încheiat;
- pregătirea părăsirii Centrului este concretizată de evaluarea finală a nevoilor cuplului mamă-copil și elaborarea planului de servicii post-rezidență;
- serviciul de asistență socială de la nivelul comunității va fi implicată în reintegrarea cuplului mamă-copil și elaborarea planului de servicii post-rezidență;
- găzduirea poate fi întreruptă înaintea expirării perioadei de rezidență prevăzută în contract în următoarele condiții :
- realizarea obectivelor prevăzute în programul personalizat de intervenție;
- identificarea unor alte servicii pentru cuplul mamă-copil;
- încălcarea repetată a regulamentului de ordine interioară;
- dezinteres al mamei în rezolvarea situației.
- Structura organizatorică
Organizarea serviciului social ,,Centrului Maternal,,:
- Personal de conducere: Șef Centru
- Personal de specialitate : psiholog, asistent social, consilier juridic, terapeut ocupațional, asistent medical;
- Personal de îngrijire si asistență: educator și asistent medical
- Personal administrativ: referent specialitate, magaziner, îngrijitor, muncitor calificat, șofer.
.
B. Centrul Artemis
- Descrierea serviciului
Serviciul social Centrul Artemis furnizează servicii sociale în regim rezidențial persoanelor victime ale violenței în familie împreună cu copilul/copiii pentru o perioadă de maximum 180 de zile, contractul putând fi reînnoit în funcție de situația particulară a fiecărui beneficiar și în raport cu nevoile acestuia. Centrul “Artemis” dispune de o capacitate de 8 locuri (cazuri)
Scopul serviciului social Centrul “Artemis” este de a asigura prevenirea fenomenului violenței în familie, recuperarea victimei prin activități integrate și complementare – medicale, informare, consiliere – în vederea creșterii autonomiei și valorilor sociale individuale, a dezvoltării și consolidării abilităților sociale.
- Structura organizatorică și categoriile de personal:
- personal de conducere
- personal de specialitate: psiholog, asistent social, terapeut ocupațional, consilier juridic, asistent medical
- personal de îngrijire și asistență: educator
- personal cu funcții administrative, gospodărire, întreținere/reparații: referent de specialitate, muncitor calificat, magaziner, șofer, îngrijitor.
- voluntari (după caz)
- Conducerea serviciului
șef Complex psih. Ancuța Maria Ciocan
- Criterii de eligibilitate/admitere/încetare servicii
Accesul beneficiarilor în cadrul serviciului se face:
- La solicitarea victimelor violenței domestice
- La solicitarea compartimentelor de specialitate din cadrul Complexului
- La solicitarea echipei mobile de intervenție din cadrul Telefonului Copilului 119
- La solicitarea altor instituții
Acte necesare:
- acte de identitate
- cerere de admitere, semnată de beneficiar
- documente medicale (dacă este cazul)
Contractul se suspendă/încetează când:
- victima părăsește Centrul la cerere, în condiții de siguranță
- au fost realizate obiectivele prevăzute în planul de intervenție
- transfer ca urmare a identificării unor alte servicii pentru victimă
- forță majoră (cataclisme naturale, incendii, sistarea licenței de funcționare a serviciului social, etc)
- nerespectarea clauzelor contractuale de către beneficiar
- Legislație relevantă, hotărâri / dispoziții
Centrul “Artemis” funcționează în baza
- Legii nr.292/2011 privind cadrul general de organizare, funcționare și finanțare a sistemului national de asistență socială în România cu modificările ulterioare,
- Legea nr 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului cu modificările și completările ulterioare,
- Legea 217 /2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie republicată,
- Ordinul nr.28/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice – Anexa 2
C. Locuință protejată VENUS
Serviciul social cu cazare pe perioadă de lungă durată, Locuința protejată VENUS, cod 8790CR-VD-III, cu sediul în județul Bacău este administrat de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditat conform Certificatului de acreditare, Seria AF Nr. 000913, eliberat la 10.04.2014.
Locația pentru publicul larg este păstrată secretă, cu atât mai mult cu cât este o formă de locuire în vederea facilitării transferului la o viață independentă a victimelor violenței domestice, menită să asigure protecție, siguranță și securitate personală beneficiarilor.
Misiunea Locuinței Protejate VENUS este de a oferi pe o perioadă determinată de timp până la 1 an victimelor violenței domestice cazare, supraveghere, îngrijire, consiliere psihologică, consiliere socială, consiliere juridică, orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională pentru tranziția la o viață independentă.
Serviciul social Locuința protejată VENUS funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare a serviciilor sociale reglementat de Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, etc.), Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare, H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor – cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Standardul minim aplicabil este: Anexa 3 – Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare pe perioadă de lungă durată organizate ca locuințe protejate pentru persoanele victime ale violenței domestice, aprobate prin Ordinul nr. 28/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice.
Serviciul social Locuința protejată VENUS este înființată fără personalitate juridică în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Complexul de servicii pentru intervenţie specializată în domeniul protecţiei familiei și a drepturilor copilului prin Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 74/31.03.2020.
Locuința protejată are Licență de Funcționare cu Seria LF, Nr. 0000253 din data de 10.12.2024.
Serviciul social Locuința protejată VENUS pentru persoanele victime ale violenței domestice Bacau are o capacitate de 6 locuri.