Complexul de servicii pentru intervenție specializată în domeniul protecției familiei și a drepturilor copilului Bacău
Date de contact
Complexul de Servicii pentru Intervenţie Specializata in Domeniul Protecţiei Familiei şi a Drepturilor Copilului Bacau se organizeaza şi funcţioneaza ca o componenta funcţionala in structura Direcţiei Generale de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Bacau, aflata in subordinea Consiliului Judeţean Bacau, in baza Hotararii CJ Bacau nr. 116 /2013.
Structura
Complexul de Servicii pentru Intervenţie Specializata in Domeniul Protecţiei Familiei şi a Drepturilor Copilului Bacau se organizeaza in urmatoarele structuri funcţionale:
- Compartimentul de prevenire şi combatere a violenţei domestice;
- Compartimentul de asistenţa pentru victimele adulte ale traficului de persoane;
- Compartimentul de consiliere şi sprijin pentru parinţi şi copii;
- Compartimentul evaluare și asistență medico-socială
Componenta
- Compartimentul pentru prevenire si combatere a violentei domestice
- Compartimentul de consiliere si sprijin pentru parinti si copii
- Compartimentul pentru sprijinirea victimelor infractiunilor
- Compartimentul de asistenta pentru victimele adulte ale traficului de persoane
- Centrul de consiliere pentru agresori Bacau
- Compartimentul evaluare si asistenta medico-sociala
Date de contact
Compartimentul pentru prevenire și combatere a violenței domestice acorda sprijin şi consiliere victimelor violenţei intrafamiliale, pentru a face faţa dificultaţilor cu care acestea se confrunta, pentru dezvoltarea competenţelor psihosociale şi pentru soluţionarea sau ameliorarea situaţiilor de criza, precum şi creşterea calitaţii vieţii victimelor prin medierea conflictelor în familie şi totodată diminuarea situaţiilor care pot pune în pericol integritatea fizica şi psihica a acestora.
Compartimentul pentru prevenire și combatere a violenței domestice asigură informarea publicului larg, a specialiştilor precum şi a potenţialilor beneficiari despre activităţile desfăşurate şi serviciile oferite în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice. Specialiștii compartimentului vor desfășura campanii de informare către publicul larg, comunitate precum şi pentru specialiştii implicați în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice cu privire la activităţile şi serviciile oferite.
Date de contact
Misiunea compartimentului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din cadrul DGASPC Bacău este de a sprijini şi asista părinţii/potenţialii părinţi pentru a face faţă dificultăţilor psihosociale care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa, şi sprijină copiii atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora.
Serviciile oferite sunt: servicii specializate de asistență social, servicii de consiliere psihologică şi evaluare psihologică.
Date de contact
Misiunea Compartimentului pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor face parte din cadrul Complexului de Servicii pentru Intervenţie Specializată în Domeniul Protecţiei Familiei şi a Drepturilor Copilului, a fost înfiinţat în baza art. 31, din Legea nr.211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor, cu modificările şi completările ulterioare și prin Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 177/24.07.2019 privind aprobarea organigramei și a statului de funcții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
Compartimentul funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare a serviciilor sociale, reglementat de Legea 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legea nr.211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Serviciile oferite sunt: de informare, consiliere, sprijin și protecție socială pentru victimele infracțiunilor.
Date de contact
Misiunea Compartimentului este intervenţia specializată pe cazurile de trafic, prin aplicarea de către specialişti a unui ansamblu de măsuri şi acţiuni necesare, care sunt luate în vederea depăşirii şi rezolvării situaţiei de criză sau dificultate în care se află o victimă adultă a traficului de persoane.
Beneficiarul compartimentului poate fi orice persoană fizică vătămată despre care există informaţii că a suferit o vătămare fizică sau psihică, o suferinţă emoţională, o pierdere economică sau o vătămare gravă a drepturilor sale fundamentale, prin acţiuni sau inacţiuni care încalcă legislaţia penală în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane. În cadrul Compartimentului, victimelor infracţiunilor de trafic de persoane li se acordă o protecţie şi o asistenţă specială, fizică, juridică şi socială.
Servicii acordate în cadrul compartimentului de asistență pentru victimele adulte ale traficului de persoane: – pot include activități de identificare ale nevoii sociale individuale, familiale și de grup, activități de informare despre drepturi și obligații, măsuri și acțiuni de conștientizare și sensibilizare social, măsuri de consiliere, care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situații de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune: suport și asistență pentru victimă și familia sa, recuperare și reabilitare, mediere social, consiliere psihologică în cadrul instituțional, sprijin și orientare pentru integrarea, readaptarea și reconversie profesională.
Date de contact
Programul de lucru:
Luni – 16:00 – 20:00
Marti – 07:30 – 11:00
Miercuri – 16:00 – 20:00
Vineri: 13:30 – 17:30
Serviciul social este înființat în cadrul Proiectului predefinit ,, Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” finanțat prin Mecanismul Norvegian 2014-2021 în cadrul Programului Justiție gestionat de către Ministerul Justiției din România în calitate de Operator de program și implementat la nivel național, de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
Centrul va desfășura o serie de activități, după cum urmează:
- asigurarea de servicii de reabilitare și reinserție socială
- furnizarea de servicii de consiliere psihologică și socială
- consiliere în vederea asigurarii și facilitării accesului agresorilor la tratamente psihologice, psihiatrice de dezalcolizare sau de dezintoxicare
- consiliere și mediere a conflictului pentru părțile implicate în vederea depășirii situatiilor de risc
Pe termen lung, scopul acestui centru este de a preveni și combate violența domestică prin facilitarea și furnizarea de servicii complexe către agresorii familiali.
Beneficiarii centrului sunt agresorii adulți/agresorii adulți aflați în categoria persoanelor dependente.
Date de contact
A. Modulul Maternal
MISIUNEA
Serviciile oferite de Modulul Maternal vin în întâmpinarea nevoilor familiilor vulnerabile, care prezintă riscul de a-și abandona copiii sau care intenționează să-și instituționalizeze copiii, astfel încât misiunea modulului presupune prevenirea abandonului sau/și a instituționalizarii copiilor, și implicit, respectarea dreptului fundamental al copilului de a rămâne alături de familia sa naturală.
PREZENTAREA Modulului Maternal
Centrul de Intervenţie Specializată în Domeniul Protecţiei Familiei înfiinţat prin reorganizarea determinată de aplicarea prevederilor Hotărarii Consiliului Judeţean Bacău nr. 116/28.06.2013 a fost reorganizat şi funcţionează ca Modulul Maternal. Prezentarea schematică a sistemului de servicii sociale precizează clar locul pe care îl ocupă Modulul Maternal precum și sistemul relațional dintre acestea.
Înaintea reorganizarii în Centrul de Intervenţie Specializată în Domeniul Protecţiei Familiei, centru a funcționat ca Centrul Maternal Bacau, fiind înființat în luna iunie 1998, in baza Protocolului încheiat între Consiliul Județean Bacău și Organizația The European Children Trust din Marea Britanie, având drept scop dezvoltarea unor programe de asistență socială pentru cuplul mamă-copil aflat în situații de risc.
Modulul Maternal este un servicu de protecție materno-infantilă de tip rezidențial care asigură dreptul fiecărui copil de a-și păstra relațiile familiale. Acestea se realizează oferind mamei în dificultate suportul necesar pentru ca ea să-și asume obligațiile și îndatoririle ce-i revin față de copil. Este important de subliniat faptul că, prin protecția în Modulul Maternal se acordă mamei suportul necesar depășirii situației de criză, o șansă de acomodare, de cunoaștere și de consolidare a atașamentului față de propriul copil, asigurându-se condiții de prevenire a instituționalizării copilului.
Serviciile acordate în cadrul Modulul Maternal, care asigură condițiille necesare pentru protecția și îngrijirea beneficiarilor, presupun implicarea următoarelor compartimente:
- Componenta rezidențială – Modulului Maternal
- Compartimentul evaluare și asistență medico-socială
- Compartimentul administrativ
- Componenta Rezidențială
În cadrul componentei rezidențiale se asigură mamei și copilului/copiilor, găzduire, ceea ce presupune :
- asigurarea locuinței pentru cuplul mamă-copil/copii, în condiții de securitate, igienă și respect, pentru o perioadă de timp ;
- asigurarea condițiilor de îngrijire pentru mamă și copil (hrană, articole de îmbrăcăminte, jucării, produse pentru igienă personală, produse pentru întreținerea igienei în spațiile de locuit, etc);
- acoperirea costurilor pentru fiecare cuplu mamă-copil.
BENEFICIARII
Beneficiarii Modulului Maternal sunt mame cu copii aflați în risc de separare de familie și femei/ minore gravide aflate în situații de dificultate:
- mame singure cu copii/gravide care temporar nu au locuință și/sau care se confruntă cu mari probleme financiare, profesionale și relaționale;
- mame cu copii/gravide provenind din familii marginalizate sau dezorganizate incapabile să le ofere suport;
- mame cu copii/gravide victime ale violenței domestice;
- gravide în dificultate pe parcursul ultimului trimestru de sarcină;
- cuplul mamă-copil inclus într-un program de reabilitare a legăturilor familiale, după ce copilul a avut o masură de protecție specială;
- mame minore cu copii/gravide minore aflate în sistemul de protecție specială.
B. Modulul Artemis
MISIUNEA
Modulul Artemis are ca scop promovarea, respectarea și garantarea drepturilor persoanelor afectate de violență în familie, în vederea dezvoltării fiecărui membru al familiei într-un mediu de liniște și sigurantă.
BENEFICIARII
Beneficiarii centrului de recuperare sunt victimele violenței domestice:
- adulți victime ale violenței domestice;
- cupluri părinte/reprezentant legal- copii.
Cuplul părinte/reprezentant legal-copii, se referă la părintele victimă, împreună cu copilul sau copiii săi, care pot fi victime la rândul lor și/sau martori.
PRINCIPII DIRECTOARE
Furnizarea serviciilor sociale privind recuperarea victimelor violenței domestice are la bază următoarele principii directoare:
- promovarea bunăstării, siguranței fizice și securității economice a victimelor pentru depășirea situației de criză și reluarea unei vieți independente;
- abordarea comprehensivă a violenței domestice și a violenței împotriva femeilor, inclusiv prin promovarea unei abordări sensibile la gen în serviciile sociale destinate victimelor violenței domestice;
- creșterea gradului de dezvoltare personală și împuternicirea victimelor violenței domestice;
- accesul nediscriminatoriu, gratuit și debirocratizat la servicii adecvate pentru toate categoriile de victime ale violenței domestice;
- asigurarea și menținerea confidențialității asupra aspectelor ce țin de siguranța și viața privată a victimei, protejarea intimității beneficiarilor și respectul pentru demnitatea umană în toate activitățile centrului;
- cooperarea multidisciplinară și sprijin individualizat pentru asigurarea unei intervenții personalizate și coerente.
Acordarea serviciilor se realizează în baza evaluării inițiale la admitere a nevoilor individuale ale beneficiarilor. Evaluarea inițială la admitere a beneficiarilor și a situației de risc în care aceștia se află se realizează de personalul de specialitate din cadrul compartimentului (asistent social, psiholog, asistent medical) și are în vedere următoarele obiective:
- Identificarea nevoilor beneficiarului și situație de viață în care acesta se află;
- Compatibilitatea serviciilor oferite în cadrul compartimentului cu nevoile beneficiarului;
- Stabilirea obiectivelor în vederea depășirii situației de vulnerabilitate(emoțională, social, ecomomică) și elaborarea planului de intervenție personalizată.