Centrul de Servicii Sociale Alexandra Onești
Date de contact
- Apartament Social Bucimului: Onești, str. Buciumului, nr. 4, ap. 25, jud. Bacău
- Apartament Social Chimistului: Onești, str. Chimistului, nr. 4, ap. 10, jud. Bacău
Program de lucru
Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități
- Luni – Joi: 07.30 – 16.00
- Vineri: 07.30 – 13.30
Rețeaua de Case de Tip Familial – Casa de Tip Familial “Gabriela” și Casa de Tip Familial „Bogdan”
- Schimbul I: 07.00 – 19.00
- Schimbul II: 19.00 – 07.00
Rețeaua de Case de Tip Familial – Apartamente – Apartament Social Buciumului și Apartament Social Chimistului
- Schimbul I: 07.00 – 19.00
- Schimbul II: 19.00 – 07.00
- Descrierea serviciului
- Cadrul legal de înfiinţare, organizare şi funcţionare
- Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități cu o capacitate de 85 locuri
- Rețeaua de Case de Tip Familial
- Documente
Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” Onești reprezintă o structură din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și funcționează în baza Hotărârii Consiliului Județean nr. 136/20.05.2024 Bacău cu două componente:
- Centrul Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități;
- Rețeaua de Case de Tip Familial:
- Compartiment socio-medical
- Casa de Tip Familial “Bogdan”
- Casa de Tip Familial „Gabriela”
- Apartamete – Apartament Social Buciumului și Apartament Social Chimistului
Serviciul social Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” Onești – Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități și Rețeaua de Case de Tip Familial: Casa de Tip Familial „Bogdan” și Casa de Tip Familial „Gabriela” funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, reglementat de Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările ulterioare, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale şi a altor acte normative secundare aplicabile domeniului, și a următoarelor:
- Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 89/29.06.2010 privind aprobarea asocierii județului Bacău cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Fundația „Home and Hope for Children România” și Fundația „SERA România” în vederea închiderii Centrului Rezidențial ,,Alexandra” Onești
- Hotărârea Consiliului Judeţean Bacău nr. 145/2011, prin care este înființat Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” Onești – Rețeaua de Case de Tip Familial în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău
- Hotărârea Consiliului Judeţean Bacău nr. 136/2024, cu modificările ulterioare.
- Standard minim de calitate aplicabil: Ordinul MMJS nr. 25/2019
- Standard minim de calitate aplicabil: Ordinul MMJS nr. 27/2019
Serviciul social Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” Onești – Rețeaua de Case de Tip Familial – Apartamente: Apartament Social Buciumului și Apartament Social Chimistului funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, reglementat de Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările ulterioare, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale şi a altor acte normative secundare aplicabile domeniului, și a următoarelor:
- Hotărârea Consiliului Judeţean Bacău nr. 189/19.09.2022, prin care serviciul social este preluat din componența Rețelei de apartamente „Casa mea” din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău
- Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 136/2024, cu modificările ulterioare.
- Standard minim de calitate aplicabil: Ordinul MMJS nr. 25/2019.
- Misiunea Centrului de Servicii Sociale „Alexandra” Onești- Centrul de Recuperare pentru Copilul du Dizabilități este de a asigura accesul la protecție socială personalizată adecvată copiilor și tinerilor cu dizabilități, de a oferi servicii specializate, îngrijire, recuperare/reabilitare, recreere – socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, orientare școlară profesională și vocațională pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinții sau reprezentanții legali, precum și pentru alte persoane care au în îngrijire copii cu dizabilități severe și asociate.
- Obiective:
- pregătirea copilului cu dizabilități pentru viaţa de familie şi comunitate;
- derularea de activităţi de recuperare/ reabilitare terapeutică pentru copii cu dizabilități;
- prevenirea marginalizării şi excluderii sociale a copiilor cu dizabilități cărora mediul social, neadaptat deficienţelor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/ sau asociate le împiedică total sau le limitează accesul la şanse egale;
- creşterea calităţii vieţii copilului cu dizabilităţi şi familiei acestuia, prin promovarea incluziunii sociale;
- prevenirea abandonului școlar prin integrarea copiilor cu dizabilități într-o formă de învățământ;
- dezvoltarea capacității parentale în îngrijirea și creșterea copilului cu dizabilități;
- implicarea agenților publici/ privați în vederea îmbunătățirii calității vieții copilului cu dizabilități și a familiei acestuia.
- Licențiere
Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități, cod serviciu social 8891CZ-C III, este înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditată conform Certificatului de acreditare seria AF nr. 000913/10.04.2014, deţine Licenţa de funcţionare nr. 88/02.05.2022 și are sediul în Onești, str. Adrian Păunescu, nr. 1, jud. Bacău.
- Servicii oferite/acordate
Oferă beneficiarilor din comunitate și din propria rețea următoarele servicii: Intervenție psihologică, Logopedie, Kinetoterapie, Ergoterapie, Terapie educațională, Stimulare multisenzorială și Asistență medicală, după un program personalizat în funcție de recomandările din Planul de abilitare-reabilitare, anexă la Certificatul de încadrare în grad de handicap.
- Spații pentru desfășurarea activităților
Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități dispune de următorele spații, dotate si utilate în funcție de specificul fiecăreia: Cabinet Intervenție psihologică, doua cabinete de Logopedie, o sală mare de Kinetoterapie și una mică, două săli de Terapie educațională, două săli de Terapie ocupațională/ergoterapie, Cameră senzorială și Cabinet medical.
- Categorie de beneficiari
Centrul furnizează și asigura accesul, pe o perioadă determinată, la îngrijire, recuperare şi reabilitare, sprijin emoţional, consiliere psihologică, pentru copiii cu:
- tulburări din spectrul autist
- afecțiuni fizice, locomotorii, vizuale
- tulburare hiperkinetică
- sindromul Down
- distrofie musculară etc.
- tulburări psihice
- Condiţiile de acces/admitere în centru:
Acte necesare:
– Certificat de încadrare în grad de handicap
– Hotărâre de încadrare în grad de handicap
– Plan de abilitare-reabilitare
– Contract pentru acordarea de servicii sociale
- Condiţii de încetare a serviciilor: expirarea contractului de prestări servicii sociale, scopul contractului a fost atins, acordul părților privind încetarea contractului, forța majoră, dacă este invocată.
- Personal de specialitate și auxiliar
Compartimentul de recuperare și reabilitare
- Psiholog
- 2 Logopezi
- 2 Kinetoterapeuți
- Instructor de ergoterapie
- 2 Educatori
- Asistent medical
- Infirmieră
Compartimentul gospodărire și deservire generală
- Îngrijitor
Casa de Tip Familial „Gabriela”cu o capacitate de 12 locuri
Casa de Tip Familial „Gabriela”, cod serviciu social 8790CR-C-I, este înfiinţată şi administrată de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditată conform Certificatului de acreditare nr. seria AF/000913/10.04.2014; serviciul social deţine Licenţa de funcţionare nr. 86/02.05.2022 și are sediul în Onești, str. Adrian Păunescu, nr. 1, jud. Bacău.
Casa de Tip Familial „Bogdan”cu o capacitate de 12 locuri
Casa de Tip Familial „Bogdan”, cod serviciu social 8790CR-C-I, este înfiinţată şi administrată de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditată conform Certificatului de acreditare nr. seria AF/000913/10.04.2014, serviciul social deţine Licenţa de funcţionare nr. 87/02.05.2022 și are sediul în Onești, str. Adrian Păunescu, nr. 1, jud. Bacău.
- Misiunea Centrului de Servicii Sociale „Alexandra” Onești – Rețeaua de Case Tip Familial – Casa de Tip Familial „Bogdan” și Casa de Tip Familial „Gabriela” este de a furniza și de a asigura accesul la protecție socială personalizată pentru copii și tineri cu dizabilități, de a asigura servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare/reabilitare, educație și pregătire în vederea reintegrării în familie și/sau integrării sociale.
- Beneficiarii serviciilor sociale:
- copii și tineri cu dizabilități severe (afecțiuni neurologice, fizice, psihice, mentale, asociate) separați temporar sau definitiv de părinții lor, ca urmare a stabilirii, în condițiile legii, a măsurii de plasament;
- copii cu dizabilități pentru care a fost dispus, în condițiile legii, plasamentul în regim de urgență;
- tineri care au împlinit vârsta de 18 ani și care beneficiază, în condițiile legii, de protecție specială.
- Condiţiile de acces/admitere:
Acte necesare;
- Hotărârea C.P.C. / sentințele instanțelor judecătorești / dispoziția de plasament în regim de urgență;
- Acte de identitate ale copilului;
- Evaluare medicală;
- Evaluare psihologică;
- Certificat de încadrare în grad de handicap;
- Foaia matricolă și adeverință de elev;
- Adeverințe medicale ale părinților / susținătorilor legali;
- Copii ale actelor de identitate, stare civilă, certificat de naștere, certificat de deces (după caz), adeverințe de venituri ale părinților / susținătorilor legali;
- Anchetă socială;
- Contractul de servicii sociale
– PIP și PIS pentru legătura cu familia, școala, sănătate.
- Condiţii de încetare a serviciilor: încetare/modificare a măsurii de plasament, reintegrare în familie.
- Personal
Casa de Tip Familial “Gabriela”:
- 9 educatori;
- Infirmieră;
Casa de Tip Familial “Bogdan”:
- 9 educatori;
- Infirmieră;
Apartamente
Apartament Social Buciumului cu o capacitate de 6 locuri
Apartament Social Buciumului, cod serviciu social 8790 CR-C-I, este înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditat conform Certificatului de acreditare nr. seria AF/000913/10.04.2014; serviciul social deţine Licența de funcționare nr. 1433/09.12.2021 și are sediul în Onești, str. Buciumului, nr. 4, ap. 25, jud. Bacău.
Apartament Social Chimistului cu o capacitate de 6 locuri
Apartament Social Chimistului, cod serviciu social 8790 CR-C-I, este înfiinţat şi administrat de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, acreditat conform Certificatului de acreditare nr. seria AF/000913/10.04.2014; serviciul social deţine Licența de funcționare nr. 1434/09.12.2021 și are sediul în Onești, str. Chimistului, nr. 4, ap. 10, jud. Bacău.
- Misiunea Centrului de Servicii Sociale ,,Alexandra” Onești – Rețeaua de Case de Tip Familial – Apartamente este de a furniza și de a asigura accesul la protecție socială personalizată pentru copii și tineri, de a asigura servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare/reabilitare, educație și pregătire în vederea reintegrării în familie și/sau integrării sociale.
- Beneficiarii serviciilor sociale:
- copii și tineri separați temporar sau definitiv de părinții lor, ca urmare a stabilirii, în condițiile legii, a măsurii de plasament;
- copii pentru care a fost dispus, în condițiile legii, plasamentul în regim de urgență;
- tineri care au împlinit vârsta de 18 ani și care beneficiază, în condițiile legii, de protecție specială.
- Condiţiile de acces/admitere:
acte necesare;
- Hotărârea C.P.C. / sentințele instanțelor judecătorești / dispoziția de plasament în regim de urgență;
- Acte de identitate ale copilului;
- Evaluare medicală;
- Evaluare psihologică;
- Foaia matricolă și adeverință de elev;
- Adeverințe medicale ale părinților / susținătorilor legali;
- Copii ale actelor de identitate, stare civilă, certificat de naștere, certificat de deces (după caz), adeverințe de venituri ale părinților / susținătorilor legali;
- Anchetă socială;
- Contractul de servicii sociale
– PIP și PIS pentru legătura cu familia, școala, sănătate.
- Condiţii de încetare a serviciilor: încetare/modificare a măsurii de plasament, reintegrare în familie.
- Personal
Apartament Social Buciumului:
- 5 educatori;
Apartament Social Chimistului:
- 5 educatori.