Centrul pentru consilierea agresorilor în situații de violență domestică – Proiect „Sprijin pentru Implementarea Convenției de la Istanbul în România”

Centrul pentru consilierea agresorilor în situații de violență domestică – Proiect „Sprijin pentru Implementarea Convenției de la Istanbul în România”

CENTRUL PENTRU CONSILIEREA AGRESORILOR

ÎN SITUAȚII DE VIOLENȚĂ DOMESTICĂ

SEMNE ALE AGRESIVITĂȚII, VIOLENȚEI DOMESTICE ȘI FURIEI

Un comportament agresiv încalcă granițele sociale, poate duce la ruperea relațiilor cu cei din jur și devine o problem atunci când izbucnirile agresive au loc în mod frecvent sau când efectele lor produc daune prea mari, întrucât vine la pachet și cu dificultăți de control al propriilor reacții.

Forme ale comportamentului agresiv sunt: țipete, injurii, insulte, comentarii rasiale, religioase, entice sau sexuale, amenințări verbale, gesturi de amenințare, apeluri telefonice și mesaje de hărțuire, alte forme de hărțuire, șantaj și abuz emoțional.

Principalele complicații ale unui comportament agresivsunt:

  • Dificultăți de relaționare la locul de muncă, la școală, în familie sau societate;
  • Întreruperea relațiilor personale;
  • O relațieproblematică părinte-copil;
  • Exmatricularea sau pierderea locului de muncă;
  • Consum și abuz de droguri și alcool;
  • Risc crescut de vătămare corporală;
  • Auto-vătămare;
  • Încălcarea legii, care poate duce la pedeapsa cu închisoarea.

 

Violența domestică include vătămarea fizică, amenințările directe și indirecte, controlul exercitat asupra celeilalte persoane, distrugerea obiectelor acesteia, izolarea ei socială, abuzul emoțional și psihologic,agresiunea sexuală

 

          Semne ale problemelor de furie:

  • Agresiunea violentă este declanșată chiar și de motivele nesemnificative;
  • Evitarea responsabilității dând vina pe alții;
  • Izbucniri frecvente de furie care sunt disproporționate cu motivul;
  • Concentrarea constantă pe experiențele negative;
  • Existența sentimentului constant de iritare sau frustrare;
  • Incapacitatea de a controla furia sau de a exprima constructiv emoția.

 

SOLUȚII PENTRU STĂPÂNIREA FURIEI

Indiferent dacă te lupți singur cu gestionarea furiei sau dacă ai o persoană dragă care are nevoie de ajutor, consilierea psihologică pentru managementul furiei poate fi o soluție eficientă.

CE ESTE CONSILIEREA PENTRU MANAGEMENTUL FURIEI

Consilierea pentru managementul furiei se referă la procesul de învățare a controlului asupra furiei. Procesul include calmarea și tratarea emoției în mod productiv. Consilierea pentru managementul furiei abordează repercusiunile furiei prin terapie cognitivă și comportamentală.

BENEFICIILE GESTIONĂRII FURIEI

Consilierea pentru stăpânirea furiei îi ajută pe oameni să preia controlul asupra vieții lor și să depășească sentimentele puternice declanșate de furie. Astfel, se îmbunătățesc stilul de viață și relațiile, se dezvoltă o mai bună înțelegere a sinelui, precum și modalitatea de gestionare a factorilor declanșatori negativi.

  • Empatie îmbunătățită

De multe ori, furia este declanșată de lipsa de înțelegere. Consilierea va ajuta la practicarea empatiei care îmbunătățește răbdarea și înțelegerea celeilalte părți. Prin posibilitatea de a vedea o situație din perspectiva altuia, urmările furiei pot fi înlocuite cu înțelegerea empatică.

 

  • Noi perspective și o judecată mai bună

Procesul de consiliere te aduce față în față cu sursa furiei și cu diferitele cauze declanșatoare. Înțelegerea acestor perspective este benefică pentru îmbunătățirea conștientizării de sine și reducerea episoadelor de izbucnire a furiei.

  • Mai puțin stres

Un beneficiu direct al învățării modului de stăpânire a furiei este reducerea stresului. Când emoțiile nu îți controlează gândirea, atunci poți să respiri mai adânc și să lași stresul să treacă. Acest lucru se datorează în mare măsură conștientizării care reduce posibilitatea de a te găsi într-o situație stresantă și potențial furioasă.

  • Recunoașterea responsabilității

O mare parte a terapiei de management al furiei implică învățarea modalităților de asumare a responsabilității pentru emoțiile simțite și comportamentul ulterior pe care acestea îl declanșează. Astfel, oamenii pot evalua o situație în mod onest și își pot asuma responsabilitatea atunci când este necesar, fără a muta vina asupra altei persoane sau situații.

  • Sănătate mai bună

În general, stăpânirea furiei are ca rezultat un stil de viață mai sănătos și acest lucru se datorează în mare parte reducerii stresului. Când înveți să-ți gestionezi furia și să reduci stresul, atunci scade tensiunea arterială și riscul afecțiunilor cardiace.

Întrucât avem convingerea că violența domestică nu se tratează tot cu violențăsau cu nepăsare, în cadrul DGASPC Bacău, a fost creat și funcționează un nou serviciu social destinat agresorilor în situații de violență domestică. Acest serviciu social pune accentul pe activități de consiliere acordate agresorilor în situații de violență domestică, astfel încât beneficiarii să conștientizeze efectele negative ale manifestării agresivității și să își poată corecta comportamentul.

Pentru a aduce schimbări pozitive în viața ta, în cadrul Centrului de consiliere sunt oferite următoarele servicii:

  • Consiliere psihologică a agresorilor în situații de violență domestică pentru eradicarea comportamentului violent și de control asupra membrilor familiei;
  • Consiliere și educație pentru dezvoltarea abilităților de viață prosocială, controlul furiei, soluții și modalități de gestionare a stărilor conflictuale, comunicare non-violentă;
  • Sprijin pentru reabilitarea, reinserția și integrarea socială a beneficiarilor;
  • Informații cu privire la egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, drepturile omului, legislație națională în domeniu.

Centrul de consiliere pentru agresori deschis în cadrul DGASPC Bacău funcționează cu un program de 4 ore pe zi, de luni până vineri, fiind acordate servicii atât persoanelor care se adresează în mod voluntar, cât și celor care au o recomandare ori o obligație stabilită în acest sens printr-o hotărâre judecătorească.

Date de contact:  Centrul de consiliere pentru agresori

Bacau, strada Milcov, nr. 122/C/4

Telefon_0334 407 754, [email protected]

Centrul pentru consiliere agresorilor a fost înființat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și beneficiază de un grant în valoare de 2.500.000 de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Justiție. Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini autoritățile administrației publice din România în adoptarea unei acțiuni coordonate pentru abordarea provocărilor reprezentate de punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul, ratificată de România prin Legea nr. 30/2016.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe